fredag 2 september 2016

YOGHURT-BRÖD ...mm 2 ST.


HEJSAN !

Nu ska vi baka gott HÄLSOBRÖD .

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl mild yoghurt  3 % fett ,
50 g jäst ,
2 tsk salt ,
6 dl rågsikt ,
ca 7 dl  fullkorns-vetemjöl,

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM  yoghurten till 37 grader .
Rör ut jästen i en del av yoghurten,
tillsätt  resten, salt, rågsikt och det
mesta av fullkornsvetemjölet .
Arbeta degen blank och tills den
släpper bunkens kant .
Tillsätt eventuellt lite mer fullkornsmjöl.
Låt det jäsa övertäckt  i 30 minuter .
ARBETA degen på bakbord .
Dela den och forma till ovala eller runda bröd.
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper .
Skåra lätt med vass  kniv .
Låt jäsa övertäckta i 30 minuter .
Strö över lite rågsikt och grädda i nedre delen
av ugnen  ca 30 minuter.
LÅT SVALNA PÅ GALLER UTAN BAKDUK .

LYCKA  TILL !

CITRONKAKA MED VALLMOFRÖN . 12 BITAR.


HEJSAN !

Det här är  SOMMARFAVORITEN, har jag märkt !
Saftig , tung  mandelkaka med underbar citronsmak.

HÄR ÄR RECEPTET :

250 g rumsvarmt smör ,
1 dl strösocker ,
1 dl  majsmjöl ,
500 g  grovriven  mandelmassa ,
4 ägg ,
1/2 msk  MORTLAD  Kardemumma ,
2 msk  vallmofrön ,
2  citroner , skal och saft (ca 1 dl)

TILL SERVERING :
vispad  grädde ,
massor av jordgubbar och blåbär .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
VISPA  smör och socker poröst .
HÄLL  ner  övriga  ingredienser  och  rör
till  en  slät  smet .
SMÖRJ  och  bröa  en  form  ca  25 x 30  cm.
Bred  ut  smeten  i  formen  och  grädda  i  mitten
av  ugnen  ca  40  min.   Låt svalna .

SERVERA  kakan  med  grädde  och  bär.

LYCKA TILL !

Förresten , Du  kan  också  servera  kakan till
fikastunden utan grädde och bär .