måndag 29 september 2008

GRÖN KIWISMOOTHIE 4 GLAS a` 3 dl .

Detta är smaskens , prova .

8 kiwi
200 ml apelsinsaft
2 bananer
saft från 4 citroner
8-9 msk vaniljsocker
8 kulor vaniljglass

Så här gör Du:
Skala och blanda kiwi och bananer i en mixer.
Tillsätt apelsinsaft och citronsaft och
smaka av med vaniljsocker.
Ställ kallt ca 30 min.
Tillsätt vaniljglassen och blanda i mixer.
Häll upp i fyra glas och servera genast.

Om Du hellre vill ha mer tropisk smak
kan Du ersätta glassen med en skvätt kokosmjölk.
mmm.

CREPES MED GRÖN KIWISÅS. 4-6 PERSONER.

Det här är gott .

2 ägg
1/2 dl mjölk
1 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 msk smör till stekning
KIWISÅS:
4 kiwi skalade och finhackade
2 msk passionsfruktskött
1 msk flytande honung
ca 2 dl blandad färsk frukt,skivad

Så här gör Du:
Blanda ingredienserna till crepsen
i en matberedare och kör tills smeten är jämn.
Ställ i kylen i 2 tim.
Konsistensen ska vara som en tunn kräm.
Om den är för tjock, tunna ut med mer mjölk.
Häll 2-3 msk av blandningen i en smord
förvärmd crepespanna eller stekpanna
så att ett tunt lager bildas .
Vänd på crepen när den är torr i mitten
och värm den på andra sidan.
Grädda resten av crepsen på samma sätt
och lägg de färdiga på ett fat ovanpå varandra.

Blanda ihop kiwisåsen .
Lägg frukten ovanpå crepsen
och skeda över såsen.

Barnen kanske vill ha glass till också.
mmmm.

KÖTTFÄRSLIMPA MED GRÖNSAKSFYLLNING. 4 PORT.

500 g köttfärs
2 kokta kalla potatisar1 ägg
1 msk senap
1 msk hackad timjan
1 tsk salt
1 krm peppar
1/2 dl vatten
2 dl djupfrysta ärter/morötter
eller skivad tomat
eller djupfryst broccoli
1 1/2 dl riven ost

Så här gör Du:
Skala och riv den kokta potatisen på rivjärn
Blanda färsen med potatis, ägg , senap och kryddor.
Späd med vattnet och arbeta ihop till en smidig färs.
Lägg ut hälften av färsen i en smord form.
Fördela grönsakerna ovanpå och
klicka över resten av färsen.
Forma till en avlång limpa.
Tillaga mitt i ugnen i 225 grader 30-35 min.
Strö över osten de sista 10 min av tillagningstiden.
SERVERA:köttfärslimpan skuren i skivor
med potatismos och lingonsylt.

Detta gillar alla tror jag .
muums!

KORVGRYTA. 4 PORT.

3-4 Morötter
1 purjolök
1 paket bacon 300 g wienerkorv 3 % fett.
300 g djupfrysta broccolibuketter
1 paket djupfryst minimajs (200 g)
2 1/2 dl grönsaksbuljong
(tärning+ vatten)
2 msk fransk senap
1 ask smörgåskrasse

Så här gör Du:
Skala och skär morötterna i strimlor.
Skölj ansa och strimla purjolöken.
Skär baconet i strimlor.
Fräs morötter,purjo och bacon ,
utan extra fett , i en gryta.
Skär korven i bitar.
Låt korv,broccoli och minimajs
fräsa med i grytan någon min.
Häll på buljongen och tillsätt senap.
Låt puttra under lock ca 5 min.

SERVERA korvgrytan med rikligt
med klippt smörgåskrasse över.
Ris bröd och en klick gräddfil
är gott till .
Smaklig måltid.