söndag 20 januari 2019

KÖTTBULLAR MED POTATISMOS, 4 PERS.




                             HEJSAN !

Vem kan motstå en klassiker som denna - köttbullar
med gott potatismos, serverat med en klick lingonsylt ?
Dessutom är köttbullarna uppradade på spett !

HÄR ÄR RECEPTET :
360 g blandfärs 10 %
1 finhackad gul lök
3 msk ströbröd
1 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk flytande margarin/smör
POTATISMOS :
12 potatisar
2 dl varm mjölk
salt, vitpeppar
1/2 dl finhackad persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ströbröd, vatten, salt och peppar.  Låt blandningen
svälla ca 10 minuter.  Blanda i färs och lök .
RULLA köttbullar.  Lät dem vila på vattensköljd skärbräda
ca 10 min, så håller de formen bättre  när de ska stekas .
HETTA upp fettet i en stekpanna.  Stek köttbullarna på medel-
värme  tills de är vackert bruna runt om.
KOKA potatisen i lättsaltat vatten.  Häll av vattnet och mosa
potatisen i kastrullen med potatisstöt eller elvisp.
Späd med mjölk, lite i taget och arbeta moset luftigt.
Smaka av med salt, peppar och persilje-hack .
TRÄ upp köttbullarna på trä-spett .
SERVERA med bladsallad och rårivet äpple och morot.

LYCKA TILL och SMAKLIG MÅLTID !

SILJAS PASTAGRATÄNG MED KASSLERTÄRNINGAR, 6 PORT.



                         HEJSAN !

Det här är gott - doftar ljuvligt från ugnen .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl fjärilspasta
400 g broccoli
ca 350 g kassler i tärningar

SÅS:
2 dl mellanmjölk
1-2 msk vetemjöl ( *BERTE QVARN)
2 dl matlagningsgrädde
2 msk senap
1 dl riven ost 17 %
50 g ädelost
UGN :
225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA pasta och broccoli och skär kasslern
i tärningar.  Lägg alltsammans i en smord ugnsfast form.
KOKA upp mjölken och red av med vetemjöl *.
Rör i grädde, senap och riven ost, smula ner ädelosten.
HÄLL såsen över formen, gratinera i ugn 15-20 min.

Ha gärna 1 riven morot och 1 rivet äpple att blanda ihop
och servera till gratängen - himla gott !

LYCKA TILL !


KYCKLING MED GRÄDDSÅS OCH GELE' , 4 PORT.



             
                              HEJSAN !

Lika gott som alltid !
Servera gärna med  klyftpotatis och grönsallad.

HÄR ÄR RECEPTET :
4 KYCKLINGFILE'ER  a' 125 g
2 tsk flytande margarin
salt, peppar
SÅS :
1/ 2 kycklingbuljong
+ 2 dl vatten
4 msk kaffegrädde, 12 %
salt och peppar
2 msk Maizena
SÅ HÄR GÖR DU :
HETTA upp margarinet i en stekpanna och
bryn  KYCKLINGFILE'ERNA .
KRYDDA med salt och peppar .  Späd med vatten
så att FILE'ERNA  täcks till hälften  och låt puttra
sakta under lock  tills de är genomstekta (klar vätska, ej rosa)
när Du skär i dem .  Späd eventuellt med ytterligare vatten.
SÅS :
KOKA upp kycklingbuljongen.  Tillsätt grädde, smaka av med
salt och peppar och vispa i redningen .
Låt såsen koka upp igen .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !