söndag 20 januari 2019
KÖTTBULLAR MED POTATISMOS, 4 PERS.
HEJSAN !
Vem kan motstå en klassiker som denna - köttbullar
med gott potatismos, serverat med en klick lingonsylt ?
Dessutom är köttbullarna uppradade på spett !
HÄR ÄR RECEPTET :
360 g blandfärs 10 %
1 finhackad gul lök
3 msk ströbröd
1 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk flytande margarin/smör
POTATISMOS :
12 potatisar
2 dl varm mjölk
salt, vitpeppar
1/2 dl finhackad persilja
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ströbröd, vatten, salt och peppar. Låt blandningen
svälla ca 10 minuter. Blanda i färs och lök .
RULLA köttbullar. Lät dem vila på vattensköljd skärbräda
ca 10 min, så håller de formen bättre när de ska stekas .
HETTA upp fettet i en stekpanna. Stek köttbullarna på medel-
värme tills de är vackert bruna runt om.
KOKA potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa
potatisen i kastrullen med potatisstöt eller elvisp.
Späd med mjölk, lite i taget och arbeta moset luftigt.
Smaka av med salt, peppar och persilje-hack .
TRÄ upp köttbullarna på trä-spett .
SERVERA med bladsallad och rårivet äpple och morot.
LYCKA TILL och SMAKLIG MÅLTID !
SILJAS PASTAGRATÄNG MED KASSLERTÄRNINGAR, 6 PORT.
HEJSAN !
Det här är gott - doftar ljuvligt från ugnen .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl fjärilspasta
400 g broccoli
ca 350 g kassler i tärningar
SÅS:
2 dl mellanmjölk
1-2 msk vetemjöl ( *BERTE QVARN)
2 dl matlagningsgrädde
2 msk senap
1 dl riven ost 17 %
50 g ädelost
UGN :
225 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA pasta och broccoli och skär kasslern
i tärningar. Lägg alltsammans i en smord ugnsfast form.
KOKA upp mjölken och red av med vetemjöl *.
Rör i grädde, senap och riven ost, smula ner ädelosten.
HÄLL såsen över formen, gratinera i ugn 15-20 min.
Ha gärna 1 riven morot och 1 rivet äpple att blanda ihop
och servera till gratängen - himla gott !
LYCKA TILL !
KYCKLING MED GRÄDDSÅS OCH GELE' , 4 PORT.
HEJSAN !
Lika gott som alltid !
Servera gärna med klyftpotatis och grönsallad.
HÄR ÄR RECEPTET :
4 KYCKLINGFILE'ER a' 125 g
2 tsk flytande margarin
salt, peppar
SÅS :
1/ 2 kycklingbuljong
+ 2 dl vatten
4 msk kaffegrädde, 12 %
salt och peppar
2 msk Maizena
SÅ HÄR GÖR DU :
HETTA upp margarinet i en stekpanna och
bryn KYCKLINGFILE'ERNA .
KRYDDA med salt och peppar . Späd med vatten
så att FILE'ERNA täcks till hälften och låt puttra
sakta under lock tills de är genomstekta (klar vätska, ej rosa)
när Du skär i dem . Späd eventuellt med ytterligare vatten.
SÅS :
KOKA upp kycklingbuljongen. Tillsätt grädde, smaka av med
salt och peppar och vispa i redningen .
Låt såsen koka upp igen .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)