måndag 28 oktober 2019

FÖRSKOLESOPPA , 4 PORT.



                      HEJSAN !

Denna soppa gjorde vi tillsammans, - barn och  fröknar
på öppna förskolan ,- våran avd. var inte  så stor.
Barnen tyckte soppan var mycket godare idag,
än vad den brukar vara !
Kanske berodde det på att barnen var med och lagade.

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g rimmat  sidfläsk
1 purjolök
1 burk hela tomater
1 liter buljong
1 burk vita bönor i tomatsås
200 g falukorv
salt, peppar
gräddfil

SÅ HÄR GÖR NI :
SKÄR fläsket i småbitar, ta bort det alltför feta .
Fräs bitarna utan matfett i en gryta .
Låt den strimlade purjon fräsa med en stund .
HÄLL i tomater och buljong.
Koka soppan 10 minuter.
TILLSÄTT bönorna och koka sakta ytterligare
några  minuter .  Smaka av .
STRIMLA  korven och fräs den lätt -
den SERVERAS  separat till soppan .
En klick gräddfil i varje soppskål förhöjer smaken.

SMAKLIG MÅLTID   Allesammans  !

SKÅNSK KÅLSOPPA , 4 PORT.



                 HEJSAN !

Precis som Ärtsoppan,  är  Kålsoppan en specialitet !

VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g strimlad vitkål
300 g rimmat fläsk
2 stora morötter
4 potatisar
1 1/2 liter vatten
1 OXBULJONG-tärning
1/2 tsk salt
6 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 bunt hackad persilja
senap

SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA vitkålen fint, skär fläsket i tärningar.
Skala och skiva morötter och potatis.
Koka upp vattnet med tärning, salt, peppar och
lagerblad. 
Lägg i kål, potatis,  morötter och  fläsk .
KOKA under lock i 30 minuter .
Strö över persilja och SERVERA med senap.

SMAKLIG MÅLTID !




SVENSK ÄRTSOPPA, 6 PORT.



                       HEJSAN !

ÅÅÅ... SÅ GOTT !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
6 dl gula ärter, ca 500 g
ca 1, 7  liter vatten
2 - 3  gula  lökar
300 - 400 g rimmat bogfläsk
mejram eller  timjan

SÅ HÄR GÖR DU  :
SKÖLJ  ärterna  och  lägg  dem  i  blöt  i
lättsaltat  vatten  över  natten .
Häll  av  blötläggningsvattnet.
Koka upp ärterna  med  vatten, ta  bort
eventuellt  skum .
LÄGG  i  köttet  tillsammans  med löken
och  låt  koka  ihop  med  ärterna .
Koka  under  lock  tills  ärterna  är  mjuka,
ca  1  timme .
TA  upp köttet  om  det  blir  mört  innan
ärterna  är  klara.
Smaksätt  med  mejram  eller  timjan och
eventuellt  en  smulad  buljongtärning .
SERVERA  gärna  varm  punsch  till  soppan .

SMAKLIG  MÅLTID !