tisdag 7 november 2023

MIN FESTLIGA, KANTARELLPAJ MED MED BRIEOST . 4 - 6 BITAR .

 


                       HEJSAN !


EN  LÄCKER OCH FESTLIG  PAJ 

MED EN KRÄMIG SVAMP - OCH OST- FYLLNING .


HÄR ÄR RECEPTET :

PAJDEG :

3 dl vetemjöl

1 tsk salt

125 g smör / margarin ,  kallt

ca 2 msk vatten iskallt 


FYLLNING :
3 schalottenlökar 

ca  300 g kantareller , rensade

smör till stekning

salt &  svartpeppar .

200 g  brie 


ÄGGSTANNING :

3 ägg

1 1/2  dl vispgrädde

1 1/2 dl mjölk


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   PAJDEG :
BLANDA vetemjöl och salt i en bunke 

eller matberedare .

Skär smöret i små kuber .

Nyp ihop vetemjöl, salt och smör

till en smulig deg .

Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop 

till en deg .

Låt degen vila kallt i minst 30 min .

2)   FYLLNING : 

SKALA och skär löken i skivor .

Stek lök och kantareller  försiktigt i smör

 tills vätskan  från svampen har kokat in .

Smaka av med salt och peppar .

Sätt ugnen på 175 grader .

3)   ÄGGSTANNING:

VISPA  ihop  ägg, grädde och 

mjölk .

4)   KAVLA  eller tryck ut degen i en

pajform ,  ca 25 cm i diameter och nagga 

botten med en gaffel .

Förgrädda  pajskalet  mitt i  ugnen i ca 10 min.

5)   FÖRDELA  lök och kantareller i pajskalet .

Skiva brieosten och lägg skivorna ovanpå 

kantarellerna .

Häll äggstanningen över .

6)   GRÄDDA pajen mitt i ugnen i 25 - 30 min

tills äggstanningen stannat  och fått fin färg .

Låt pajen svalna i ca 10 min innan servering .


LYCKA TILL !





PUMPAKAKA MED KARAMELLSÅS & KARAMELLISERAT HASSELNÖTSSTRÖSSEL . 12 BITAR .

 


                     HEJSAN !


DETTA är en mjuk och saftig  kaka 

med  rostad  pumpa  i  smeten .


HÄR ÄR RECEPTET :

Jag börjar med Hasselnötsströssel :

1/2 dl hasselnötter ,  skalade  &  hackade 

1 dl strösocker .


KARAMELLSÅS :

1 burk kondenserad mjölk  (397 g)

2 dl farinsocker

2 msk smör

1/2 tsk vaniljextrakt


KAKA :

425 g butternut - pumpa 

2 ägg

2 dl strösocker

1 dl rapsolja

2 dl gräddfil

1 tsk vaniljextrakt

4 dl vetemjöl

2 1/2 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 tsk mald kanel

1/4 tsk mald kryddnejlika

1/4 tsk muskot, riven

1 tsk salt


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  HASSELNÖTSSTRÖSSEL :

STRÖ ut de hackade hasselnötterna 

på ett bakplåtspapper .

Smält strösockret i en kastrull .

Häll  sockret över hasselnötterna och

låt blandningen svalna .

Bryt mindre bitar när sockret har stelnat

och mixa nötterna grovt i en mixer  .

2)  KARAMELLSÅS :

VÄRM kondenserad mjölk och farinsocker 

i en medelstor  kastrull .

Låt  det  koka  upp  på  medelvärme  under 

ständig omrörning  .

Sänk värmen  och låt det sjuda i ca 8 minuter

under omrörning .

Ta kastrullen från värmen  och rör ner smör 

och vanilj .

3)   KAKA :

SÄTT ugnen på 200 grader .

Dela pumpan och gröp ur kärnorna .

Lägg halvorna med med skalet nedåt

på en plåt  och rosta dem mjuka mitt i ugnen 

i 30 - 40  minuter .  Låt dem svalna .

4)  SÄNK ugnstemperaturen till 170 grader .

Gröp köttet ur pumpan  och  mosa  det .

5)   VISPA  ägg och strösocker vitt å poröst .

Tillsätt  olja,  gräddfil  och  vaniljextrakt 

under  vispning .

6)   BLANDA  alla  torra  ingredienser  i en

separat  skål .

Rör  ner  pumpan  och  de torra ingredienserna

i  äggsmeten .

7)   HÄLL  smeten  i en smord och bröad socker-

kaksform  ca 22 cm i  diameter .

Grädda  kakan  i  mitten  av  ugnen i ca 60 min .

Känn efter med en sticka att kakan är klar .

8)   HÄLL  karamellsåsen över  kakan  och  strö

över  hasselnötsströssel .


LYCKA TILL !