HEJSAN !
EN LÄCKER OCH FESTLIG PAJ
MED EN KRÄMIG SVAMP - OCH OST- FYLLNING .
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
125 g smör / margarin , kallt
ca 2 msk vatten iskallt
FYLLNING :
3 schalottenlökar
ca 300 g kantareller , rensade
smör till stekning
salt & svartpeppar .
200 g brie
ÄGGSTANNING :
3 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
SÅ HÄR GÖR DU :
1) PAJDEG :
BLANDA vetemjöl och salt i en bunke
eller matberedare .
Skär smöret i små kuber .
Nyp ihop vetemjöl, salt och smör
till en smulig deg .
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop
till en deg .
Låt degen vila kallt i minst 30 min .
2) FYLLNING :
SKALA och skär löken i skivor .
Stek lök och kantareller försiktigt i smör
tills vätskan från svampen har kokat in .
Smaka av med salt och peppar .
Sätt ugnen på 175 grader .
3) ÄGGSTANNING:
VISPA ihop ägg, grädde och
mjölk .
4) KAVLA eller tryck ut degen i en
pajform , ca 25 cm i diameter och nagga
botten med en gaffel .
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min.
5) FÖRDELA lök och kantareller i pajskalet .
Skiva brieosten och lägg skivorna ovanpå
kantarellerna .
Häll äggstanningen över .
6) GRÄDDA pajen mitt i ugnen i 25 - 30 min
tills äggstanningen stannat och fått fin färg .
Låt pajen svalna i ca 10 min innan servering .
LYCKA TILL !