onsdag 28 september 2022

OST - OCH GRÖNSAKSPAJ , 4 PORT . (lunch) .

 


                     HEJSAN  !

Den här pajen kan DU göra lite när som helst ,

en sak har jag märkt,  att när barnen var små ,

så var det roligare att äta ,  när det serverades paj .                                        

  även om det var  samma grönsaker som vi åt .

Bara enkla vardagsgrönsaker  .


HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl mjöl

125 g smör 

2 - 3 msk kallt  vatten 

FYLLNING :
1 gul lök

2 röda paprikor

1 squash

2 vitlöksklyftor 

3 msk hackad färsk basilika 

eller 2 tsk torkad

2 dl riven västerbottenost

ÄGGSTANNING :

3 ägg

2 1/2 dl matlagningsgrädde

salt, peppar, muskot


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  FINFÖRDELA  smöret i mjölet .

Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen .

Låt den vila kallt i ca 30 minuter.

2)  TRYCK ut degen i en pajform och nagga

bottnen .  Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i

225 grader varm ugn i 15 - 18 min .

3)  KÄRNA ur och tärna paprikorna .

Ansa och tärna squashen. Skala och tärna löken .

4)  FRÄS  löken mjuk och glansig i lite smör .

Tillsätt paprikor, squash och pressad vitlök .

Låt allt fräsa samman några minuter .

Rör ner basilikan .

5)  STRÖ  västerbottenost över det förgräddade

pajskalet  och fördela grönsaksröran ovanpå .

Riv fetaosten grovt och fördela den överst .

6)  VISPA  samman ägg och grädde.

Tillsätt salt, peppar och lite muskotnöt .

Häll äggstanningen över pajen .

7)  GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 175 grader,

ca 40 - 45 minuter  eller tills pajen har fin färg

och äggstanningen har stelnat .

Bjud gärna en sallad till .

SMAKLIG MÅLTID ,

LYCKA TILL !

ALLAS , FAVORITGRYTA, 4 PORT, (lunch/middag) .

 

        

                            HEJSAN  !


DEN HÄR GRYTAN ÄR ENKEL OCH SMAKRIK 

OCH SNABB ATT GÖRA  .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

400 - 500 g falukorv

2 skivade gula lökar

4 tomater - normalstora

1 1/2 dl matlagningsgrädde

2 msk riven pepparrot

2 msk finklippt dill

2 msk senap

1/2 tsk salt


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  DOPPA  tomaterna och korven i kokande 

vatten och dra av skinnet .

Skär dem och korven i skivor .

2)  VARVA  korv- och tomat- och lökskivor

i en gryta .

Blanda grädde, pepparrot, dill, senap och salt.

Häll detta över grytan .

3)  SJUD  under lock ca 10 minuter.

KOKT potatis och kokt broccoli är godast till .

SMAKLIG MÅLTID !


LYCKA TILL !