måndag 23 juni 2014

MAMMAS MANDELKUBBAR , CA 20 STYCKEN .

Det här är bullar som väcker barndomsminnen !
De åts bara på sommaren .
Eftersom de är gjorda på BAK-PULVER
är de SNABB-BAKADE .

7 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
2 tsk HJORTHORNSSALT
6 rivna bittermandlar
125 g smör/margarin
1 ägg
1 1/2 dl mjölk
PENSLING:
1 ägg
GARNERING:
Pärlsocker

SÅ HÄR GÖR DU:
SÄTT ugnen på 225 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke .
Fördela fettet med hjälp av en gaffel,
tillsätt ägg och mjölk och arbeta snabbt ihop degen .
RULLA den till en längd på mjölat bakbord ,
skär den i 20 bitar och lägg dem på smord eller
pappersklädd plåt .
PENSLA med uppvispat ägg , strö över pärlsocker
och GRÄDDA i ca 12 minuter.

LÅT DEM SVALNA,  INNAN DU SMAKAR.

TREVLIG SOMMAR  !

LÅNGPANNEBULLAR 30 X 40 CM LÅNGPANNA.

Den här är käck !
Snabbt går det också !

50 g jäst
5 dl mjölk
100 g smör/margarin
2 tsk mald kanel
1 1/2 dl rörsocker/strösocker
1 ägg
12 - 13 dl vetemjöl
FYLLNING:
3 äpplen
kanel
pärlsocker

Så här gör Du :
SMULA jästen i en degbunke.
Smält fettet,  häll i mjölken  och värm till 37 grader.
Lös upp jästen i degspadet och arbeta ner de andra
ingredienserna , men bara halva ägget( tag bara vitan).
GULAN = PENSLING.
Platta ut i en smord liten långpanna 30 x 40 cm.
SKALA äpplena och skär dem i klyftor .
STICK HELA degkakan full med äppelklyftor .
Pudra över kanel och låt bullen jäsa under duk ca 30 min.
PENSLA med uppvispat ägg och några droppar vatten.
TOPPA med pärlsocker och 
GRÄDDA i 200 grader i 25 minuter .

TREVLIG SOMMAR !

STINAS SMÖRBULLAR . CA 35 STYCKEN.

Hej igen !
De här bullarna brukar få mycket beröm,
så prova Du också att baka dem .
På något sätt tycker  jag att bullar på sommaren hör till.

50 g jäst
3 msk rörsocker/strösocker
5 dl kall mjölk
200 g smör
2 tsk mald kardemumma
1 ägg
ca 13 dl vetemjöl
FYLLNING :
Smör
strösocker
PENSLING:
1 ägg
pärlsocker

Så här gör DU:
SMULA  jästen i en bunke .
Häll över sockret och rör tills jästen är löst .
Slå på mjölken , skiva ner smöret och arbeta
till sist ner kardemumman och NÄSTAN allt mjöl .
TAG upp degen på mjölat bakbord och arbeta
den smidig .
Dela den i 2 bitar, som kavlas ut till 1 cm tjocka kakor.
BRED smör över halva kakorna , strö över socker
och vik den OSMÖRADE halvan över den smörade.
SPORRA eller skär ut rutor, ca 6 x 6 cm .
Lägg dem på smord plåt att jäsa ca 25 minuter.
PENSLA med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

GRÄDDA i 250 grader ca 8 minuter.

TREVLIG SOMMAR !

Passa på att baka nu,  när det inte precis är bad-väder .