torsdag 27 april 2023

TIPS !

 

              TIPS !

HEMGJORT  JORDNÖTSSMÖR 

som inte går av för hackor .

     *****

500 g jordnötter (utan salt)

175 g tahini (sesampasta)

1/2 dl rapsolja

eller annan neutral olja

1 msk salt

    *****                  

SÄTT ugnen på 250 grader .

Placera nötterna på en oljad plåt

och rosta dem gyllene i 10 -15 min.

KÖR  alla nötterna förutom 1/2 dl

i matberedare till en massa tillsammans

med tahini, olja och salt .

Grovhacka och rör i resten av nötterna .

FÖRVARA svalt i en glasburk .

Jättegott att ha på brödet .


TACK !

MINA, GYLLENE BULLAR MED RIVNA MORÖTTER OCH SOLROSFRÖN , 24 ST .

 


                       HEJSAN  !


Riktiga  Godingar !


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst 

5 dl mjölk

5 dl fint rivna morötter

1/2 dl solrosfrön 

2 msk rapsolja

2 tsk salt

3 dl havrekli

ca 10 dl vetemjöl Special


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SMULA  jästen i en bunke .

Värm mjölken till 37 grader i en kastrull .

Häll över mjölken och rör om tills jästen

har löst sig .

2)  TILLSÄTT övriga  ingredienser,  

+ vetemjölet lite i sänder (spar något till utbakningen )

3)  ARBETA ihop till en smidig deg .

Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter .

SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .

4)  KNÅDA  degen på mjölat  bakbord.

Forma till 24 bullar.  Låt jäsa på plåt med  bakplåtspapper.

5)  GRÄDDA  10 - 15  minuter , i mitten av ugnen .

6)  LÅT svalna på galler under bakduk .

Jättegoda !

Gula och saftiga av de rivna morötterna .


LYCKA TILL  !


KÖTTFÄRS - OCH BACONPANNA MED RÖD OCH GRÖN PAPRIKA , 4 PORTIONER , (lunch) .

 


                        HEJSAN  !

Detta är en senare rätt i mitt liv , - jag fick rätten tilldelad mig , när 

vi var på en föreläsning, - angående vår kost .

Hur enkelt man kan ändra sammansättningen , i de ingredienser vi 

oftast använder i vår matlagning .  4 personer fick laga maten 

som vi bjöds på  !

Det här måste NI smaka ...mm...  himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g köttfärs

1 vitlöksklyfta

1 ägg

1/2 dl grädde

1/2 dl hackad bladpersilja + dekoration

salt + svartpeppar

2 msk smör

200 g strimlat bacon

2 röda paprikor

2 gröna paprikor

gräddfil .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  LÄGG köttfärsen i en bunke .  Skala och finhacka 

vitlöken  och blanda ner tillsammans med ägg, grädde 

och hackad bladpersilja .

Krydda med salt och svartpeppar . Forma till 

EN STOR BIFF .

2)  HETTA upp en stekpanna med smör och lägg ner

den stora biffen .

3)  STEK  ca  5 minuter per sida,  på låg värme och 

vänd försiktigt med hjälp av locket på stekpannan .

4)  STEK  baconet i en separat stekpanna och toppa

 den stora  köttfärsbiffen med knaperstekt bacon .

5)  SKIVA  paprikorna och lägg dem i stekpannan ,

låt dem bli varma .

Lägg paprikorna runt färsen i en färgglad ring .

DEKORERA  med persilja och servera med gräddfil

Lägg gärna 1 - 2 matskedar gräddfil i mitten på färsen .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !