torsdag 11 augusti 2011

HEMGJORD SAFFRANS-MAJONNÄS.TILL RÄKOR

Alla ingredienser ska vara
RUMSTEMPERERADE-
det är hemligheten med att
lyckas med majonnäs.

DU kan också blanda Saffran
i färdigköpt majonnäs,
ca 2 1/2 dl majonnäs till 0.5 g saffran.

1 ägg
salt och peppar
1 tsk fransk senap
1 msk vitvinsvinäger
0,5 g saffran
2 dl olja

Så här gör DU:
Knäck ägget i en rundbottnad skål,
lägg gärna en fuktig disktrasa
under så står skålen stadigare.
Tillsätt salt och peppar,senap,
vinäger och saffran.

Tillsätt oljan,i början droppvis,
under flitigt vispande.
Smaka av med ev. mer salt och peppar.

SMAKLIG SPIS!

Ha en trevlig kväll!

SÅSER TILL RÄKOR .

mmmm...Denna är supergod.PROVA.

Denna sås vinner på att stå och
dra ett par timmar i kylskåpet
så smaken får mogna fram.

GRÖNMÖGELOSTSÅS:
1 dl majonnäs
2 dl matlagnings-yoghurt
2 msk hackad gräslök
50 g grönmögelost

Så här gör DU:
Blanda majonnäs,matlagnings-yoghurt
och gräslök i en skål.
Smula ner grönmögelosten i
majonnäsröran.
Ställ i kylen ett par timmar före
servering.

KLART!

Då tar vi:
VITLÖKSBAGUETTER.
Nybakade och med mild vitlökssmak mmmm...
8 st.
50 g jäst
1 msk salt
5 dl vatten
2 vitlöksklyftor
13 dl vetemjöl
UGN:200 GRADER.

Så här gör DU:
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm vattnet till 37 grader.
Rör ut jästen i lite av vattnet
och tillsätt sedan resten.

Tillsätt olivoljan och
pressa i vitlöken.

Arbeta in det mesta av mjölet
i degen.
Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord
och dela den i 8 delar.
Forma längder och låt dem jäsa
ytterligare 20 minuter.
GRÄDDA:
ca 20 minuter.

TIPS:
Något att kunna tvätta händerna i
är inte så dumt om DU sitter ute
och äter räkor.
Vi gjorde iordning ett litet "tvättställ"
med friskt vatten och några citronskivor i.

TREVLIG KVÄLL!
och
ALL LYCKA TILL!