tisdag 19 juni 2018

FRYST CHOKLAD- & HASSELNÖTSCHEESECAKE , ....10 - 12 BITAR .




                              HEJSAN !


Med  så  få  ingredienser  som ;  Cornflakes,  Hasselnötskräm ,
Choklad,  Grädde  och  Färskost,  blandas  till  något  så
underbart  och  mäktigt  gott  som  denna  DRÖMMIGA  cheesecake .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
Krossa   100  g  Cornflakes .
Blanda  med  150  g  Hasselnötskräm.
Tryck  ut  i  botten  av  en  form  med  löstagbar
kant  ca  24  cm  i  diameter .
Vispa  400  g  Färskost  av  Philadelphia  typ  fluffig .
Vispa  ner  200  g  Hasselnötskräm   och 
100  g  smält  mörk  Choklad (70 %).
Vispa  3  dl  Vispgrädde  och  vänd  ner .
Bred  smeten  till  ett  jämt  lager  över  bottnen .
Strö  över  1/2 - 1  dl  hackade  Hasselnötter .

STÄLL  in  i  frysen  minst  4  timmar  .
Ta  fram  minst  20  minuter  före  servering .

TREVLIG  SOMMAR ,

LYCKA  TILL !


SPENATBRÖD MED SOLROSKÄRNOR ,...24 PORTIONSBRÖD .




                            HEJSAN !

Det  här  bakas  bäst  i  vanliga  bull-formar ,
som  är  lite  fetare  än  muffinsformar .

HÄR ÄR  RECEPTET :

50  g  jäst ,
5  dl  vatten , 37 grader
3  tsk  salt ,
2  msk  strösocker ,
2  dl  hackad ,  förvälld  spenat (fryst)
ca  190  g
1/2  dl  rapsolja ,
2  dl  solroskärnor ,+ 2  msk  till  garnering,
14  dl  kärnvetemjöl + 1/2 dl  till  utbakning,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA  ner  jästen  i  en  bunke .
Tillsätt  vatten,  salt,  socker,  spenat,  olja,
solroskärnor  och  lite  mjöl  i  taget .
Arbeta  degen  smidig .
Täck  med  bakduk  och  låt  jäsa  30  min.
DELA  degen  i  två  bitar .
Dela  varje  bit  i  12  och  rulla  till  runda
bullar .
Lägg  i  bull-formar  på  plåt  och  jäs
ytterligare  30  minuter .
SÄTT  ugnen  på  225  grader .
PENSLA  bullarna  med  vatten  och  strö
på  solroskärnor .
Grädda  mitt  i  ugnen  12 - 15  minuter .
Låt  svalna  på  galler .  -jag  gillar  dom)

TREVLIG  SOMMAR ,

LYCKA  TILL !

TIPS !



                    HEJSAN !

TIPS !
             Gräddar  Du  många  bröd  på  en  gång ;
             sätt  ugnen  på  50  grader  högre  och
             sänk  till  rätt  värme  när  Du  sätter  in
             plåten . /  Tack !
     

LÅNGPANNEBRÖD MED VETEKROSS .... 4 BRÖD.




                       HEJSAN !

Fyra  bröd  i  en  och  samma  långpanna -
det  här  sättet  att  baka  matbröd  är
verkligen  praktiskt.
Det  blir  alltid  gott  med  hembakat .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

4  dl  vetekross ,
6  dl  vatten ,
5  dl  mjölk ,
3  msk  rapsolja ,
50  g  jäst ,
2  msk  ljus  sirap ,
1  msk  salt ,
1 1/2  msk  malda  brödkryddor ,
ca  15  dl  siktat  DINKELMJÖL ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  vetekross  och  vatten  under  lock
tills  grynen  är  mjuka,  ca  10  minuter .
Blanda  i  mjölk  och  olja  och  låt  blandningen
bli  fingervarm,  37  grader .
Smula  jästen  i  en  bunke .
Rör  ut  jästen  i  lite  av  krossblandningen .
TILLSÄTT  sirap,  salt,  brödkrydda  och  mjöl .
Arbeta  kraftigt  ihop  till  en  deg .
Strö  lite  mjöl  över  och  låt  jäsa  under  duk
ca  45  minuter .
TA  upp  och  arbeta  degen  på  mjölat  bord .
Forma  till  4  knubbiga  limpor  och  lägg  dem
i  en  långpanna  med  bakplåtspapper ca  30x40 cm.
Pensla  med  olja  mellan  limporna .
Låt  jäsa  under  duk  45  minuter .
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen   ca  45  minuter.
Låt  bröden  svalna  något,  flytta  över  på  galler  och
låt  kallna  under  duk .

jag brukar lägga  en  limpa i  varje  hörn  på  långpannan,
då  finns  det  plats för  jäsning .

TREVLIG  SOMMAR ,

LYCKA  TILL !