torsdag 20 februari 2020
TIPS !
HEJSAN !
ETT KNÄCKANDE TIPS ....
Har ägget fått en spricka innan DU hunnit
lägga det i kokvattnet ?
Släng det inte !
Linda istället in det i folie - då går det
utmärkt att koka .
TACK !
TIPS !
HEJSAN !
När man rensat sill är det ofta svårt
att få bort lukten från fingrarna .
Men jag har kommit på att om man
gnider in fingrarna med kaffesump
och sedan sköljer med vatten så
försvinner lukten .
TACK !
RYGGBIFF, MED ROSTADE ROTSAKER, 4 PORT .
HEJSAN !
Jag vet mycket väl att vi inte ska äta kött !
Inte för mycket i alla fall,- men kanske
någon gång .Här är ett recept, som jag tar
fram vid speciella tillfällen .
HÄR ÄR RECEPTET :
6 potatisar
3 morötter
1 lagom stor palsternacka
700 - 800 g ryggbiff
2 dl rosmarin- & vitlöks-
CREME Fraiche
eller valfri smak
TILLBEHÖR :
Salt, peppar, olja, smör/margarin
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA potatis och rotfrukter .
Skär dem i mindre bitar och lägg
dem i en ugnssäker form .
Salta, peppra och ringla över olja .
Blanda lätt och stek i 225 grader
i ca 10 minuter .
BRYN det rumsvarma köttet runtom
i en smör i het panna .
Salta å peppra .
STICK in en köttermometer i köttets mitt.
Ta ut formen , lägg köttet över rotfrukterna
och sänk värmen till 125 grader .
Stek tills innertemperaturen är 58 grader
ca 40 minuter .
Låt ligga i folie någon minut före servering.
FÖRE SERVERING :
SKÄR steken i skivor och servera med
CREME Fraiche, rotfrukter .
SMAKLIG MÅLTID !
CHOKLADPAJ , 4 PORT. Så smarrigt !
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
180 g vaniljwafers
knappt 75 g smält smör
150 g mörk choklad av god kvalitet
3 dl vispgrädde
20 g vit choklad
TILLBEHÖR :
Citronmeliss
SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA vaniljkexen till smulor .
Tillsätt smöret och mixa samman
till en smulig massa .
Tryck den en liten bit upp mot kanterna
i en form med löstagbar botten .
LÅT STELNA I KYL .
HACKA den mörka chokladen .
Koka upp 1 1/2 dl vispgrädde och rör
ner den mörka chokladen tills den har
smält. Bred ut smeten i formen .
SMÄLT den vita chokladen enligt anv.
på förpackningen , ringla den över pajen
och dra lätt med en gaffel till ett mönster.
LÅT STELNA I KYL .
GARNERA med citronmeliss, vispa resten
av grädden och servera den till .
Tar 40 min .
LYCKA TILL !
En oemotståndlig avslutning på lax-middagen
FREDAGSGODIS , 4 PORT.
HEJSAN !
TERIAYLAX MED NUDLAR ,
- himla gott !
Tar inte så lång tid att göra heller .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g LAXFILE'
1 dl TERIYAKISÅS
salt å peppar
1 strimlad fänkål
1 strimlad röd paprika
1 msk pressad citron
1 msk sesamfrön
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR laxen i bitar . Lägg dem i en plastpåse
och häll över TERIYAKISÅSEN .
TA upp laxen och stek dem i matfett i en
stek- eller grillpanna . Salta och peppra .
FRÄS upp grönsakerna . Häll citronsaft över.
Salta och peppra.
LÄGG upp grönsakerna med laxen ovanpå.
Strö över sesamfrön .
SERVERA med kokta äggnudlar .
LAX i KRÄMIG KRÄFTSÅS, 4 PORT.
HEJSAN !
mmm...så smarrigt !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 portionsbitar lax,
gärna bakbiten
salt å vitpeppar
smör/margarin till stekning
1 limefrukt
2 dl CREME Fraiche
2 tsk fisk & VINFOND
ca 100 g kräftstjärtar
i spad
4 port. potatismos
1 äggula, gräslök
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Salta och peppra fisken .
Stek någon minut på var sida
i smör och lägg över på gratängfat.
Droppa lite limesaft över .
GÖR ett fast potatismos .
Rör ner 1 äggula och lite klippt
gräslök .
Spritsa moset runt kanterna i formen .
BLANDA CREME Fraiche med
fonden och de avrunna kräftstjärtarna .
Tunna gärna ut såsen med ett par tsk/msk
kräftspad . Fördela såsen på laxbitarna
och gratinera 12 - 13 minuter.
GARNERA med lime skivor .
SERVERA;
En god bladsallad + cocktailtomater till .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)