torsdag 27 februari 2020

BELINDAS PARMESANBRÖD, 1 BRÖD.



                   HEJSAN !

Belinda , min goa arbetskamrat ,
många tankar går till henne emellanåt .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
50 g smör/margarin
3 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl riven parmesanost
1 msk stött oregano
ca 8 dl vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i degbunken .
Smält margarin/smör och tillsätt mjölken.
Häll blandningen ljum över jästen och rör
om tills den löst sig .
Tillsätt salt, ost, hälften av oreganon och
arbeta in mjölet .
Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter .
ARBETA degen på bakbordet .
Gör en stor bulle av 2/3 av degen och lägg
på bakpappersklädd plåt .
Resterande deg rullas ut till tre smala längder
och formas till en fläta .
LÄGG FLÄTAN på plåten runt den stora bullen.
Jäs under duk ca 20 minuter .
Pensla med smält margarin /smör och strö över
oreganon.
GRÄDDA ca 30 minuter i 200 grader .
Linda in brödet i bakduk och låt det svalna.

Det ser riktigt vackert ut när brödet är klart.

LYCKA TILL !

LJUS KLADDKAKA, CA 10 BITAR.



                     HEJSAN !

Denna måste DU göra , så himla go' .
Här är en kladdkaka som bakas på
mjölkchoklad istället för mörk choklad.

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g mjölkchoklad
200 g smör/margarin
1 tsk vaniljsocker
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl

SERVERING florsocker, björnbär, vispgrädde .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .  Hacka chokladen fint .
SMÄLT smöret  och blanda ner chokladen
och vaniljsockret .
VISPA ägg  och socker fluffigt .
Tillsätt chokladsmöret och vänd försiktigt ner vetemjöl.
SMÖRJ och bröa en form med avtagbar kant
ca 24 cm i diameter och fyll den med smeten .
GRÄDDA kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter .
Låt svalna .
PUDRA kakan  med florsocker och servera med
björnbär och vispad grädde . + en kvist citronmeliss.

LYCKA TILL !