fredag 14 juli 2017

PLOMMONBRÖD MED HASSELNÖTTER. 2 ST.



               HEJSAN !
FRUKOST  är  viktigt  -  har  Du  fastnat  i  gamla  frukostvanor ?
Varför  inte  prova  detta  supergoda frukostbröd - som Du kan rosta om Du vill !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

50 g jäst,
5 dl ljummet Vatten, 37 grader
1 dl kallpressad  Rapsolja,
2 tsk  Salt,
1/2 dl  Brödsirap,
250 g  Kesella , 10 %
150 g  mycket  grovhackade  Hasselnötter,
1 dl  gula  Russin ,
15  hackade  Katrinplommon ,
16 - 17  dl  DINKELMJÖL, fullkorn

PENSLING  OCH  GARNERING :
1 uppvispat Ägg ,
2 msk  Pumpafrön,

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
SMULA  jästen i en bunke och häll över  vattnet.
Rör  tills  jästen  löser  sig.
TILLSÄTT  olja, salt, sirap, kesella ,nötter , russin
och  katrinplommon.
RÖR i  det  mesta  av  mjölet, spara lite  till  utbakningen.
Arbeta  degen  kraftigt  tills  den  känns  smidig  och 
släpper  bunkens  kanter .
Jäs  under  bakduk  ca  30  minuter.
KLÄ  två  avlånga  brödformar  ca  1 1/2  liter med  bak-
plåtspapper.
STJÄLP  upp  degen  på  mjölat  bakbord.
Dela  i  två  delar  och  forma  till  limpor  som Du lägger
i  formarna.
SÄTT  UGNEN  PÅ  250  GRADER.
Låt  bröden  jäsa  under  bakduk ca 20  minuter.
PENSLA  med  Ägg  och  strö  över  Pumpafrön.
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen  i  10  minuter,
sänk  till  175  grader och  grädda  ytterligare  ca  30  minuter.
Täck  med  folie  eller  bakplåtspapper  om  de  blir  mörka .
Låt  bröden  svalna  på  galler  under  bakduk .

TREVLIG  FRUKOST  !

LYCKA  TILL !

HARRIETS ÄPPELKAKA - upp å ner !



                      HEJSAN !

Det  är  inte  alltid  framsidan som  är  den  bästa !
Den  här  goda  äppelkakans  finess  ligger  i  att 
smördegsskalet,  som  läggs  på  toppen,  hamnar
i  botten  när  kakan  stjälps  upp .
Varför  inte  prova - himla go'.

HÄR ÄR RECEPTET :

1 Rund  färdigkavlad  Smördeg, ca 32 cm i diam.

FYLLNING :
4-6 Äpplen ,
1 1/2 dl Socker ,
1 msk  malen  Kanel,
2  msk  Maizena  stärkelse,
50  g  Smör,

TILL  SERVERING :
Vispad Grädde  eller Vaniljglass ,

UGN :  225  GRADER.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA   Äpplena, ta  bort  kärnhusen och skär  äpplena  i  tunna  klyftor.
Lägg  klyftorna  i  en  lätt  smord  pajform ,  strö  över  socker  och  kanel
och  klicka  över  smöret .
Stek  Äppelklyftorna  knappt  mjuka  i  ugn , ca 15 min.
Ta  ut  dem  och  strö  över  Maizena Stärkelse.
Låt  dem  svalna.

PICKA  Smördegen  med  en  gaffel  och  gör  ett  litet  hål  i  mitten
där  ångan  kan  ta  sig  ut.
Lägg  Smördegen  - enklast  med  pappret  kvar-  över  pajformen.
Ta  bort  pappret  och  vik  in  kanten  runt  om  fyllningen .
GRÄDDA  pajen   ca  20  minuter.

LÅT  SVALNA  INNAN  PAJEN  STJÄLPS  UPP .

LYCKA  TILL !

DU  ångrar  Dig  inte  .

LÄTT & LÄCKER SKINKTÅRTA , 8-10 BITAR.



              HEJSAN !

Denna SKINKTÅRTA är mycket lätt att göra och himla god !

SKINKA  och  ÄPPLE  i  fyllningen  gör  smörgåstårtan  fräsch
i  smaken .
KIWI  och VINDRUVOR  som  garnering  förstärker  friskheten.
En  perfekt  sommartårta  som  dessutom  är  lätt  att  göra .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
9  skivor  vitt  formbröd,  längdskurna
FYLLNING  1 :
1  Tub  Räkost ,  175 g

FYLLNING  2  :
3/4 dl  Majonnäs,
3/4 dl CREME Fraiche,
1  syrligt  Äpple,
150  g  Rökt  Skinka,

GARNERING :
1  dl  CREME Fraiche,
1  dl  Majonnäs ,
ca  16  skivor  Rökt  Skinka,
Kiwifrukter,
Cocktailtomater,
Persilja,
Vindruvor,
Valnötter,

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG  3  brödskivor  bredvid  varandra  som  botten 
och  bred  Osten  över  dem.
LÄGG  nästa  3  skivor  på  andra  ledden.

TÄRNA  Skinkan.
Riv Äpplet .
Blanda  samman  CREME Fraiche  med  Majonnäs,
rivet  Äpple  och  Skinka .
Bred  blandningen  över  Brödskivorna .
LÄGG  de  3  sista  Brödskivorna  parallellt  med   de första.

RÖR  samman  CREME Fraiche  och Majonnäs  till
Garneringen .
Halvera  Skinkskivorna .

LÄGG  en  tallrik  över  Tårtan  och  skär  den  rund  efter
tallriken.
Bred  Majonnäsblandningen  över  och  runt  hela  Tårtan .
Sätt  fast  Valnötter  runtom  hela  Tårtan .
Rulla  samman  Skinkskivorna  och  GARNERA :
LÄGG  de  rullade  Skinkskivorna  i  ring  med  Kiwi  frukter
i  skivor  emellan .
Cocktailtomater  lägger  Du  runt  Skinkskivorna  i  mitten
och  det  lilla  hålet  som  blir   kvar  fyller Du  upp  med  Gröna  Druvor.
Och  Persiljan  sätter  Du  som  en  liten  kvist  mellan  varje Tomat.

ALL  LYCKA  TILL !

RANDIGT GRÖNSAKSFAT 4-6 PORT.



              HEJSAN !

DET  här är Effektfullt  och  Inbjudande !
Alla  grönsaker  kan  skäras  upp  i  förväg
men  vänta  med  att  lägga  upp  allt på  fat
tills  det  är  dags  att  servera.

HÄR ÄR RECEPTET :
3 färska rödbetor,
1 rödlök,
100 g rädisor,
100 g cocktailtomater,
eventuellt i olika färger,
2 paprikor, röd och gul,
½ gurka,
DRESSING :
3 msk olivolja,
2 msk vitvinsvinäger,
1 krm salt,
1 krm peppar,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA rödbetorna mjuka.
Skala och skär dem i tunna klyftor.
Skala och strimla löken .
Ansa och skär rädisorna i klyftor.
HALVERA  tomaterna.
Ansa och skär paprikorna i bitar.
Skiva gurkan .
LÄGG  upp allt i rader på ett serveringsfat.
Blanda  DRESSINGEN  och droppa den över
grönsakerna.

LYCKA  TILL !