fredag 14 juli 2017
PLOMMONBRÖD MED HASSELNÖTTER. 2 ST.
HEJSAN !
FRUKOST är viktigt - har Du fastnat i gamla frukostvanor ?
Varför inte prova detta supergoda frukostbröd - som Du kan rosta om Du vill !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst,
5 dl ljummet Vatten, 37 grader
1 dl kallpressad Rapsolja,
2 tsk Salt,
1/2 dl Brödsirap,
250 g Kesella , 10 %
150 g mycket grovhackade Hasselnötter,
1 dl gula Russin ,
15 hackade Katrinplommon ,
16 - 17 dl DINKELMJÖL, fullkorn
PENSLING OCH GARNERING :
1 uppvispat Ägg ,
2 msk Pumpafrön,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke och häll över vattnet.
Rör tills jästen löser sig.
TILLSÄTT olja, salt, sirap, kesella ,nötter , russin
och katrinplommon.
RÖR i det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig och
släpper bunkens kanter .
Jäs under bakduk ca 30 minuter.
KLÄ två avlånga brödformar ca 1 1/2 liter med bak-
plåtspapper.
STJÄLP upp degen på mjölat bakbord.
Dela i två delar och forma till limpor som Du lägger
i formarna.
SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER.
Låt bröden jäsa under bakduk ca 20 minuter.
PENSLA med Ägg och strö över Pumpafrön.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 10 minuter,
sänk till 175 grader och grädda ytterligare ca 30 minuter.
Täck med folie eller bakplåtspapper om de blir mörka .
Låt bröden svalna på galler under bakduk .
TREVLIG FRUKOST !
LYCKA TILL !
HARRIETS ÄPPELKAKA - upp å ner !
HEJSAN !
Det är inte alltid framsidan som är den bästa !
Den här goda äppelkakans finess ligger i att
smördegsskalet, som läggs på toppen, hamnar
i botten när kakan stjälps upp .
Varför inte prova - himla go'.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 Rund färdigkavlad Smördeg, ca 32 cm i diam.
FYLLNING :
4-6 Äpplen ,
1 1/2 dl Socker ,
1 msk malen Kanel,
2 msk Maizena stärkelse,
50 g Smör,
TILL SERVERING :
Vispad Grädde eller Vaniljglass ,
UGN : 225 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA Äpplena, ta bort kärnhusen och skär äpplena i tunna klyftor.
Lägg klyftorna i en lätt smord pajform , strö över socker och kanel
och klicka över smöret .
Stek Äppelklyftorna knappt mjuka i ugn , ca 15 min.
Ta ut dem och strö över Maizena Stärkelse.
Låt dem svalna.
PICKA Smördegen med en gaffel och gör ett litet hål i mitten
där ångan kan ta sig ut.
Lägg Smördegen - enklast med pappret kvar- över pajformen.
Ta bort pappret och vik in kanten runt om fyllningen .
GRÄDDA pajen ca 20 minuter.
LÅT SVALNA INNAN PAJEN STJÄLPS UPP .
LYCKA TILL !
DU ångrar Dig inte .
LÄTT & LÄCKER SKINKTÅRTA , 8-10 BITAR.
HEJSAN !
Denna SKINKTÅRTA är mycket lätt att göra och himla god !
SKINKA och ÄPPLE i fyllningen gör smörgåstårtan fräsch
i smaken .
KIWI och VINDRUVOR som garnering förstärker friskheten.
En perfekt sommartårta som dessutom är lätt att göra .
HÄR ÄR RECEPTET :
9 skivor vitt formbröd, längdskurna
FYLLNING 1 :
1 Tub Räkost , 175 g
FYLLNING 2 :
3/4 dl Majonnäs,
3/4 dl CREME Fraiche,
1 syrligt Äpple,
150 g Rökt Skinka,
GARNERING :
1 dl CREME Fraiche,
1 dl Majonnäs ,
ca 16 skivor Rökt Skinka,
Kiwifrukter,
Cocktailtomater,
Persilja,
Vindruvor,
Valnötter,
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG 3 brödskivor bredvid varandra som botten
och bred Osten över dem.
LÄGG nästa 3 skivor på andra ledden.
TÄRNA Skinkan.
Riv Äpplet .
Blanda samman CREME Fraiche med Majonnäs,
rivet Äpple och Skinka .
Bred blandningen över Brödskivorna .
LÄGG de 3 sista Brödskivorna parallellt med de första.
RÖR samman CREME Fraiche och Majonnäs till
Garneringen .
Halvera Skinkskivorna .
LÄGG en tallrik över Tårtan och skär den rund efter
tallriken.
Bred Majonnäsblandningen över och runt hela Tårtan .
Sätt fast Valnötter runtom hela Tårtan .
Rulla samman Skinkskivorna och GARNERA :
LÄGG de rullade Skinkskivorna i ring med Kiwi frukter
i skivor emellan .
Cocktailtomater lägger Du runt Skinkskivorna i mitten
och det lilla hålet som blir kvar fyller Du upp med Gröna Druvor.
Och Persiljan sätter Du som en liten kvist mellan varje Tomat.
ALL LYCKA TILL !
RANDIGT GRÖNSAKSFAT 4-6 PORT.
HEJSAN !
DET här är Effektfullt och Inbjudande !
Alla grönsaker kan skäras upp i förväg
men vänta med att lägga upp allt på fat
tills det är dags att servera.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 färska rödbetor,
1 rödlök,
100 g rädisor,
100 g cocktailtomater,
eventuellt i olika färger,
2 paprikor, röd och gul,
½ gurka,
DRESSING :
3 msk olivolja,
2 msk vitvinsvinäger,
1 krm salt,
1 krm peppar,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA rödbetorna mjuka.
Skala och skär dem i tunna klyftor.
Skala och strimla löken .
Ansa och skär rädisorna i klyftor.
HALVERA tomaterna.
Ansa och skär paprikorna i bitar.
Skiva gurkan .
LÄGG upp allt i rader på ett serveringsfat.
Blanda DRESSINGEN och droppa den över
grönsakerna.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)