söndag 29 november 2020

KARDEMUMMA - KNUTAR , CA 50 ST .




                                    HEJSAN  !

ALLA  GILLAR  JU  INTE SAFFRAN ,  SÅ  HÄR  ÄR  ETT  RECEPT  MED 
KARDEMUMMA  ISTÄLLET .
DET  TOG  LÅNG TID  FÖR  MIG INNAN  JAG  GILLADE DET .
OCH  DÅ  BAKADE  JAG DESSA  KNUTAR .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  jäst
200  g  smör /margarin
5  dl  mjölk
2  dl  strösocker
1/2  tsk  salt
1  msk  stött  kardemumma
eventuellt  1  dl  russin
ca  1 1/2  liter vetemjöl
gärna  vetemjöl  special
PENSLING :
Smält  smör+  lite  vatten 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA  jästen  i  en  bunke ,  SMÄLT  smöret  i  en  kastrull ,
töm  i  mjölken  och  låt  blandningen  bli  fingervarm  ca  37  grader.
HÄLL  degspadet  över  jästen  och  rör  tills  den  är  löst.
TILLSÄTT  socker,  salt,   kardemumma,  russin  och  nästan  allt  vetemjölet .
Arbeta  degen  smidig .   LÅT  den  jäsa  30 - 40  minuter.
ARBETA  upp  degen  på  mjölat  bakbord .
Trilla  ut  den  till  smala  rullar,  30-40 cm  långa.
FORMA  SEDAN EN ÖGLA MED TVÅ LÅNGA ÄNDAR ,STOPPA SEDAN
IN DESSA,  EN ÖVER  EN UNDERIFRÅN , i  ÖGLAN SÅ ATT
YTTERLIGARE TVÅ ÖGLOR BILDAS .
JÄS  knutarna 50 - 60 minuter

GRÄDDA  i 250  - 275 grader  6-8 minuter,
PENSLA  med smält smör+ lite vatten.
50  ST .
DEGEN kan också bakas ut till snurror  och  längder .

GOD JUL !

ETT DEKORERAT LÅNGPANNEBRÖD .




                                        HEJSAN  ! 


ETT  RIKTIGT  JULEBRÖD !
mmm...!

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  dl  grynblandning  (AXA)
4  dl  vatten
1/2  dl  olja
1/2  dl  ljus  sirap 
2  tsk  salt
50  g  jäst
4  dl  vatten
ca  1, 25  kg  vetemjöl (gärna ,  SPECIAL  VETEMJÖL )
= 1, 9 - 2 , 1  liter.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  grynblandningen ,  vatten,  olja,  sirap  och
salt  i  en  kastrull .
Låt  alltsammans  koka  upp  under  omrörning .
Dra  kastrullen  åt  sidan  och  lägg  på  ett  lock .
Låt  blandningen  stå  och  svälla  tills  temperaturen 
är  ca  37  grader .
SMULA   ner  jästen  i  en  degbunke .
Värm  vattnet  till  ca  37  grader  och  lös  upp  jästen
med  detta .
Tillsätt  grötblandningen  och  arbeta  ner  vetemjölet
lite  i  taget,  till  en  smidig  men  ganska  lös  deg .
LÅT   degen  jäsa  under  bakduk  till  nästan  dubbel  storlek .
ARBETA  ihop  degen  och  kavla  eller  tryck  ut  den i  en
smord  långpanna . (eller  bakplåtspapper) 
Nagga  den .  Spara  en   bit  till  garnering .(2 X 30 cm lång) =en till varje sida till granen .
LÅT  DEGEN  jäsa  övertäckt  tills  den  reser  sig  igen  
efter  ett  lätt   tryck .
RULLA  RESTERANDE  DEG  TILL EN LÄNGD,  ELLER TVÅ
FORMA DEN TILL EN GRAN OCH LÄGG DEN  PÅ  BRÖDET .
GRÄDDA  brödet  i  200  grader  15 -20  minuter.
Låt  det  svalna   och  skär  det  i  rutor .

(min långpanna är 40x28 cm )

GOD  JUL !


ENKEL SURDEGSLIMPA , 3 BRÖD .



                                     HEJSAN  !

mmm...himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
DAG 1 .
50 g jäst
1 liter ljummet  vatten
2  msk  salt
12  dl  fint  rågmjöl
DAG 2 :
10 - 12 dl  vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
DAG 1 :
RÖR  ut  jästen  i  en  del  av  vattnet .
Tillsätt  resten  av  vattnet ,  salt  och  rågmjöl.
LÅT  jäsa  övertäckt  1  DYGN .

DAG  2 :
ARBETA  in  så  mycket  vetemjöl  att  degen 
blir  smidig .
Dela  degen  i  3  delar  och  forma  till  avlånga  limpor .
Låt  jäsa.  ca  1  timma  i  avlånga  folieformar .
GRÄDDA  i  200  grader  ca  50  min- 1 timme.
Låt  svalna  på  galler  under  duk .

GOD JUL !

JANSONS FRESTELSE, 8 PORT.




                                    HEJSAN  !

JAG  TAR  DET  RECEPTET  VI  BRUKAR GÖRA , 
SÅ  DU  FÅR  DELA  DET  OM  DET  ÄR  FÖR  MYCKET .
MEN  Å  ANDRA  SIDAN  ÄR  DET  JU  KÄCKT  ATT  HA
KLART  TILL  NÄSTA  DAG !
HIMLA  GOTT  MÅSTE  JAG  SÄGA !

HÄR ÄR RECEPTET :
1, 5 kg  fast  potatis
3  stora  gula  lökar
6  dl  grädde
2  msk  ströbröd
3  msk  smör/ margarin
2  msk  smör

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  potatisen  och  skär  den  i  fina  strimlor .
Skala  löken ,  skiva  den  tunt  och  fräs  den  i  matfett
i  en  stekpanna .
VARVA  potatis,  lök  och  anjovis  i  en  smord 
ugnssäker  form .
Potatis  i  botten  och  överst .
HÄLL  hälften  av  grädden   och  2 - 3  msk  av
ansjovisspadet  i  formen .
Strö  på  ströbröd  och  klicka  matfettet  över .
GRÄDDA  i  200  grader   ca  40 - 45  minuter , i 
nedre  delen  av  ugnen .
Späd  vid  kanten  med  resten  av  grädden   efter
drygt  halva  tiden  .

SMAKLIG  SPIS och  GOD  JUL !

TORSTENS JORDNÖTSKAKOR, 45 ST




                                    HEJSAN  !

FÖR några  av  oss  är  dessa  kakor  ETT  MÅSTE  på  JUL-KAFFEBORDET .
Hemma  hos  TORSTEN  är  det  så  ! 
En  pigg  herre  som  gillar  att  baka  och  särskilt  till  JUL !
Dessa  kakor  bakade  jag  igår-kväll  av  doften i ugnen  så  kvicknade maken till !
Lättbakade  och  ofta  efterfrågade  kakor .

HÄR ÄR RECEPTET :
200  g  rumsvarmt smör /margarin
2  dl  strösocker
1  ägg 
3  dl  vetemjöl
1  tsk  bakpulver
2  dl  havregryn
2  dl  SALTA  JORDNÖTTER .

UGN :200  GRADER :
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  smör  och  socker  pösigt (elvisp).
Tillsätt  ägget  och  rör  väl .
HACKA  nötterna  grovt  .
Blanda  de  torra  ingredienserna  och  knåda  
in  dem  i  degen .
Sätt  ugnen  på  200  grader  och  förbered  plåtar .
Klicka  ut  smeten  på  plåten 
eller  rulla  små  runda  bollar . (då kan barnen hjälpa till )
GRÄDDA  kakorna  ca  10  minuter  mitt  i  ugnen   och
låt  dem   sedan  svalna  på  plåten .

GOD  JUL !