tisdag 17 december 2019

FRANSKA PEPPARKAKOR, 150 ST.



                      HEJSAN !

Har Ni gjort barn-pepparkakor, så är det väl dags för
vuxen- pepparkakor.
Här har jag ett riktigt gott recept på SKURNA PEPPARKAKOR.

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g smör/margarin
2 dl socker
1 1/2 dl sirap
2 msk kanel
1 1/2 tsk kardemumma
1 msk ingefära
1 tsk bikarbonat
1 liter vetemjöl
2 1/2 dl skållad, flagad mandel.

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfettet smidigt.
Tillsätt sockret lite i sänder och sirapen .  Rör det hela poröst.
BLANDA ner kryddor , bikarbonat och det mesta av mjölet.
TA upp degen på bakbordet .
Tillsätt mandeln och arbeta degen smidig med resten av mjölet .
RULLA degen till jämna rullar ca 5 cm i diameter .
Platta till dem med handen .
LÄGG DEM KALLT ATT STELNA TILL FÖLJANDE DAG .
SKÄR längderna i ganska tunna skivor .
GRÄDDA  i  175  GRADER , ca 10 -12 minuter .
LÅT kakorna  svalna  på  plåten .

BERTE QVARN - Jättebra vetemjöl som inte klumpar sig
och dessutom innehåller C- Vitamin .

GOD - JUL !

BRUNKÅL MED BACON. 6 PORT.




                          HEJSAN !

Gillar Ni  Brunkål ?
Här får sirapens mjuka sötma läckert  sällskap av baconets sälta .
Himla gott ! - Också den goda skinkan till + köttbullar, sylta, å
revbensspjäll ...mmm..!  Inte att förglömma den smörslungade
brysselkålen ..

HÄR ÄR RECEPTET :
750 g strimlad vitkål
1 liten gul lök
140 g strimlat bacon
smör till stekning
eller margarin
6 svartpepparkorn
1 lagerblad
1/2 dl ljus sirap
5 dl skinkspad
eller köttbuljong
salt
GARNERING :
Några skivor strimlat nystekt bacon
bladpersilja
UGN : 175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva löken .
Hetta upp smör i en stekpanna.  Bryn kål och lök.
Lägg allt i en långpanna eller tjockbottnad gryta
som får plats i ugnen .
Vänd ner resten av ingredienserna .
LÅT stå i ugnen utan lock ca 1 timma .
Smaka av med salt .
GARNERA inför serveringen .

GOD - JUL !