tisdag 11 oktober 2016

SALLAD MED RIS OCH GRÖNSAKER 4 PORT.


HEJSAN !

Visst kan det väl vara gott med bara ris och grönsaker
utan kött , fisk eller  korv .
Den här salladen har två olika dressingar - en lätt vinägrett
som tar fram smaken i riset och en krämig som blandas i sist.

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl långkornigt ris ,
4 dl buljong eller vatten ,
1/2 tsk salt ,
2 tsk  VINEGRÄTTDRESSING ,
8  cm av en gurka ,
1 grovriven morot ,
4 tunt skivade rädisor ,
1 stor hackad salladslök ,
100 g majskorn ,
2 msk lättdressing , t. ex. THOUSAND ISLAND ,
1 msk lättyoghurt naturell ,
nymald svartpeppar ,
och hackad persilja till garnering.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ris, buljong och salt i en medelstor kastrull .
Låt koka upp , rör om och lägg sedan på locket .
Sänk värmen så att det hela småputtrar .
LÅT KOKA den tid som anges på förpackningen .
TA kastrullen från plattan och låt stå i 5 minuter .
Rör ner VINEGRÄTTDRESSINGEN  och krydda med peppar.
Låt stå och svalna  och lägg sedan över riset i en skål
som Du ställer för kylning .
DELA  gurka -biten i två halvor på längden ,
kärna ur och strimla grovt .
RÖR ner gurka, morot, rädisor, lök och majs i det kalla riset.
Blanda i den krämiga dressingen och yoghurten .
SKEDA  NER SALLADEN I EN LITEN  RINGFORM .
STJÄLP upp den genast genom att skaka formen lätt
på ett serveringsfat .
SERVERA den lätt kyld , garnera med persilja i hålet från formen.
HA gärna små färska tomater till ...mm , så himla gott !

LYCKA TILL !

ÄKTA MINESTRONE-SOPPA 3 - 4 PORT.


HEJSAN !

Smaka denna jättegoda soppa i höstkylan .
Den värmer både kropp och själ .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 tsk olivolja ,
1 hackad rödlök ,
1/2 urkärnad, grovhackad grön paprika ,
50 g finskuren kålrot ,
60 g tunt skivad stjälkselleri ,
9 dl grönsaksbuljong ,
45 g små makaroner, pastasnäckor eller liknande,
1 msk TOMATPURE ,
1/2 tsk torkad oregano eller mejram ,
100 g tunt skivad squash ,
1 stor tomat skalad och hackad ,
100 g kokta bönor, t. ex vita eller röda ,
1 msk ny-riven parmesanost ,
salt och nymald svartpeppar .

SÅ HÄR GÖR DU :
ANVÄND  en stor tjockbottnad kastrull med tättslutande lock ,
och hetta upp oljan till lätt-rinnande konsistens .
Lägg i lök, paprika, kålrot och selleri .
Fräs  i en minut .
TILLSÄTT 4 msk buljong , sätt på locket och sänk värmen .
Låt grönsakerna  bräsera  i  12  minuter, ta av locket  och
häll i resten av buljongen .
LÅT koka upp igen , sänk värmen och sjud soppan i 10 min.
Tillsätt makaroner eller pasta, TOMATPURE' , oregano
eller mejram, squash och tomat .
Krydda och låt sen stå och sjuda i ytterligare 5 minuter
medan Du rör om då och då .
BLANDA ner bönorna och sjud i  3 minuter till .

FÖRDELA soppan i tre - fyra  uppvärmda skålar och strö över parmesanost.

SMAKLIG MÅLTID ,   LYCKA TILL !