fredag 28 augusti 2015

LINUS JORDÄRTSKOCKSPAJ 4 PERSONER.

HEJSAN !

Den här var längesen jag gjorde , men den är lyxigt god .

PAJSKAL:
1 1/2 dl FULLKORNSDINKEL
2 dl DINKELSIKT
1/2 tsk salt
50 g smör
100 g kokta kalla potatisar
2 msk kallt vatten.

FYLLNING:
500 g  jordärtskockor
2  ägg
2 dl riven ost , gärna stark
1 1/2 dl vatten , mjölk eller havredryck
2 tsk grönsaksbuljongpulver
eller 1 tärning
som löses upp i lite kokande vatten

Så här gör DU:
Vi börjar med Pajskalet :
Blanda mjöl och salt .
Tillsätt smöret och finfördela det med fingrarna .
Mosa potatisarna med en gaffel och rör i .
Blanda till sist i vattnet och forma en deg.
Låt degen vila i kylen minst en halvtimme.
Tryck sedan ut den i en smord pajform och
nagga bottnen med en gaffel .
FÖRGRÄDDA pajskalet i 200 grader tills det
fått lite färg , ungefär 15 minuter.
FYLLNING.:
Koka jordärtskockorna i saltat vatten tills de blivit mjuka,
när de är nyskördade tar det 5 - 15 minuter.
Är skockorna fina behöver de inte skalas .
Är skalet tråkigt så spola de nykokta skockorna i kallt  vatten
tills de svalnat tillräckligt för att kunna skalas .
Mosa skockorna med en gaffel eller potatisstöt .
Blanda i ägg , riven ost , vatten eller mjölk och buljong.
Häll smeten i pajskalet och grädda igen i ca en 1/2 timme,
tills pajen blivit lite brun på ovansidan .
Känn med gaffel att den är genomgräddad .
SERVERA , med sallad .

LYCKA TILL !