onsdag 30 april 2008

HÅLKAKOR 4 ST.

Gillar Du att baka Matbröd?
Det tycker jag är roligt.

50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst(jag använder torrjäst,)
annars färsk jäst
1 1/2 tsk salt
1 msk sirap eller honung
2 tsk anis
2 tsk fänkål
13-14 dl Rågsikt eller Vetemjöl med Fullkorn

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull.
*Häll i mjölken och värm till 37 grader.
eller till 45-50 grader med torrjäst.
(torrjästen blandas i mjölet)
*Rör ut jästen i mjölkblandningen,
i en bunke.
Tillsätt salt, sirap eller honung,
stötta eller malda kryddor
och nästan allt mjöl.
Arbeta ihop till en smidig deg .
Jäs den övertäckt ca. 30 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord
och knåda den lätt.
Dela den i 4 delar och forma dem
till runda bullar.
Platta eller kavla ut dem till
runda kakor ca.17 cm i diameter.
Lägg dem på 2 plåtar, smorda
eller med bakplåtspapper.
Nagga kakorna med gaffel eller brödnagg.
Ta ut ett ca 4 cm stort hål i mitten.
(Hålen kan gräddas som minibullar)
Låt bröden jäsa övertäckta ca 30 min.
Värm under tiden ugnen till 225 grader.
GRÄDDA i mitten av ugnen,
(minibullarna på egen plåt i ca 5 min.)
kakorna ca 12-15 min.
Låt svalna på galler under bakduk.

Böckling med Remouladkeso och kokt Potatis.

LUNCHLÅDA.
2 port.
2 rökta böcklingar
1/2burk keso mini
2 msk bostongurka
1/4 hackat äpple
1 tsk curry
2 kokta potatisar i tärningar
grönsallad
2 knäckebrödskivor
2 äpplen

Gör så här:
Blanda keso med bostongurka
hackat äpple och curry
Lägg tärnad potatis och böckling
i en lunchlåda, ta med kesoblandningen
och sallad separat.
Ät med knäckebröd och avsluta med äpple.

Fiskgratäng med Saffran och Räkor.4 port.

Gratäng är alltid gott.

600 g Hokifile
1 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
1 röd spetspaprika
1/2 liten purjolök
2 dl creme fraiche (saffran och tomat)
1 burk Kräftstjärtar (170 g)

Till servering:
Kokt ris eller potatis.

Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg den tinade fisken i en ugnssäker form.
Salta och peppra
Skär paprika i små tärningar
och strimla purjolök,
lägg på fisken.
Klicka creme fraiche över fisken
och baka den mitt i ugnen 15-20 min.
Häll av lagen från kräftstjärtarna
och lägg dem på gratängen de sista 5 minuterna
så de blir varma.

Servera med kokt ris eller potatis.

Äppelkaka med Citron och Svartpeppar.

1/2 tsk smör till formen.
+ Havrekli eller ströbröd
2 äpplen
3 ägg
2 dl Råsocker strö
eller vanligt strösocker
3 dl vetemjöl med fullkorn (går bra utan fullkorn)
2 tsk bakpulver
2 krm mald svartpeppar
rivet skal från en 1/2 citron.
1 dl äppelmust eller äppeljuice

Topping
1 äpple
1 krm nymald svartpeppar
rivet skal från 1/2 citron

Sätt ugnen på 175 grader
Smöra och bröa formen ca 25 gånger 35 cm.
Skala och riv åpplena grovt
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda ihop de torra ingredienserna
och vänd ner dem i äggsmeten.
Tillsätt sedan citronskal och äppelmust.
Häll smeten i formen.
Skiva äpplena så tunt det går
och lägg dem på kakan.
Strössla över citronskal och svartpeppar.
Grädda kakan ca. 30 min.
Låt den svalna en smula .

Servera med glass, yoghurt eller vispad grädde.

åå, så gott!

C-vitaminkick 8 glas.

till 8 glas.
1 dl frysta tranbär eller lingon
1 dl tranbärsjuice eller lingondricka
5 dl blodapelsinjuice
2 msk pressad limesaft
6 dl alkoholfri äppelcider

Till servering:
några myntablad
lime i tunna klyftor
citron i tunna klyftor
apelsin i tunna klyftor

Blanda juicerna i en stor tillbringare.
Lägg i isbitar frysta tranbär eller lingon,
citronskivor,limeskivor och mynta
i stora glas.
Häll över juiceblandningen och
fyll upp med äppelcider.

Dekorera med myntablad och smala strimlor av frukter.

Läskande.

Rabarberkräm med Jordgubbar. 4port.

300 g rabarber
3 dl skivade jordgubbar
4 dl vatten
1-1,5 dl socker
2 msk potatismjöl

Servering:
gräddmjölk.

Gör så här:
Skala ev.rabarbern.
Skölj den och skär i mindre bitar.
Skölj och snoppa jordgubbarna.
Skiva dem.
Koka upp vatten och socker
i en kastrull.
Lägg i rabarbern och koka under lock
ca. 5 minuter.
Blanda i jordgubbarna.
Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten.
Häll ner det i kastrullen under omrörning.
Låt krämen få ett snabbt uppkok
och ta sedan kastrullen från plattan.
Häll upp krämen i en skål och
sockra lite på ytan
så blir det inte skinn på krämen.
Låt svalna.
Servera med gräddmjölk och ev. små mandelbeskvier.

Rör ut potatismjölet