lördag 17 december 2016

FARMORS BRUNKÅL , 6 - 8 PORT.



   HEJSAN !

Det här är det godaste på julbordet, tycker jag !

HÄR ÄR RECEPTET :

2 kg vitkål,
3 msk farinsocker,
1 1/2 - 2 msk ingefära,
5 dl skinkspad ,
2- 3 msk smör,
2- 3 krm salt,
1 krm peppar.

SÅ HÄR GÖR DU :

VÄRM  UGNEN  till 175 grader.
Ansa vitkålshuvudet och dela det i 4 delar.
Skär bort stocken.
Skär kålen i 3 - 4 mm tunna strimlor.
LÄGG kålen i en smörad långpanna.
Blanda ner farinsocker och ingefära.
Häll på hälften av skinkspadet.
UGNSSTEK  i 45 minuter.
Späd med lite skinkspad efter hand,
rör om då och då .

SMAKA  av med salt och peppar  .
Stek ytterligare ca 15 minuter.

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

                      GOD - JUL !


GE - BORT - KAKA .


  HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör/margarin,
2 dl strösocker,
3 ägg,
1 dl hasselnötskärnor,
3 1/2 dl vetemjöl,
1 tsk bakpulver,
3 dl russin,
rivet skal av 1/2 citron,

SÅ HÄR GÖR DU :

RÖR smör och socker pösigt .
Tillsätt äggen ett i sänder.
Grovhacka nötterna och rör ner dem i smeten.
Blanda mjöl, bakpulver, russin och citronskal.
VÄND ner blandningen i smeten .
Häll smeten i en smord och strödd 1 1/2 liters form.
GRÄDDA  på nedre falsen i 150 grader ca 1 1/4 tim.
Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp på galler
och får kallna helt.
FRYS in kakan om den ska förvaras länge.

jag har fått denna jättegoda kaka och blev glatt överraskad !

                 GOD - JUL !