torsdag 10 september 2020

MOROTSKAKA MED CITRONGLASYR, 1 KAKA



                           HEJSAN !

ABSOLUT den godaste av goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 dl rapsolja
100 g smält smör/margarin
1 tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
150 g rivet äpple
120 g rivna morötter
1 tsk bikarbonat
3 1/2 dl vetemjöl
GLASYR :
100 g smält smör
1 1/2 dl florsocker
1/2 citron, rivet skal och saft
150 g PHILADELPHIAOST
1 tsk vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker fluffigt.
TILLSÄTT rapsolja, smält smör, salt, kanel
och kardemumma och rör ihop .
TILLSÄTT  rivna äpplen och morötter,
bikarbonat och mjöl .
HÄLL smeten i en rund smord och mjölad
form, ca 24 cm i diameter .
Grädda kakan i ugn , 175 grader, ca 35 minuter.
Låt kakan svalna .
GLASYR :
BLANDA smält smör, florsocker, rivet skal och
saft av 1/2 citron .
TILLSÄTT PHILADELPHIAOST och vaniljsocker.
Rör slätt .
BRED glasyren över den kalla kakan .
DEKORERA med citron- och morotsremsor .

LYCKA TILL !

CURRY- OCH GRÖNSAKSFOND .( till tomat fylld med pinjenötter...)


HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 msk koncentrerad grönsaksfond
2 msk grön currypasta
3 dl vatten
1 tsk arrowrot

SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda ingredienserna och ge dem ett försiktigt uppkok.
Häll såsen runt tomaterna .

HOPPAS DET SMAKAR !

PIAS FYLLDA TOMAT, MED PINJENÖTTER, .... 4 PORT

... BRIEOST OCH  SVARTA OLIVER .

                      HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 stora bifftomater
1 påse pinjenötter
ca 500 g brieost
svarta oliver

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR av ett lock på tomaterna och gröp
ur innanmätet med en sked.
Skär brieosten i små tärningar och blanda
den med pinjenötterna och hackade svarta
oliver .   FYLL tomaterna med  oströran
och sätt in dem i 175 grader i ugnen i ca
20 minuter.  SERVERA  en curryfond till
använd djupa tallrikar .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !

BRITTENS, CHOKLADKAKA MED BANAN . 1 KAKA.



       
                                   HEJSAN !

ÅÅÅ ....SÅ HIMLA GOD !

Alltid när vi ungdomar träffades, skulle Britten baka
och då, en av gångerna blev det denna Skapelse .
Smaka på den här !

HÄR ÄR RECEPTET :
Fett och mjöl till en avlång form .
90 g smör/margarin
6 ägg
210 g strösocker
150 g mjöl
1 msk kakao
100 g mörk choklad (riven)
1 STOR banan
salt

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 150 grader .
Smörj och mjöla formen ,  Avlång form ca 1 1/2 liter.
Smält smör i en kastrull  och låt svalna något .
DELA äggen .  Vispa äggulorna pösiga med
175 g  strösocker i en skål i varmt vattenbad.
Blanda mjöl, kakao och choklad i en skål och
rör ner i äggsmeten .
Tillsätt det smälta smöret och rör om .
SKALA  bananen, halvera på längden och skär smått.
Rör ner bananbitarna i smeten .
Vispa äggvitorna med 1 nypa salt till hårt skum, strö
undan för undan i resten av sockret .
Vänd ner äggvitorna i smeten .
HÄLL smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 35 min.
Ta ut kakan och låt svalna på ett galler .
Lossa kakan ur formen och servera i skivor,
gärna med vispad grädde . mmm....ljuvligt  !

LYCKA TILL !





TIPS !



TIPS !

            HEJSAN !

KOM IHÅG !
En grundregel är att 1 tsk torkad ,
malen eller stött örtkrydda
motsvarar ca 1 dl färska hackade
örter .

TACK !

GINO PÅ BJÖRNBÄR , 4 PORT.



                      HEJSAN !

OM björnbären är frysta, låt dem tina och rinna av först .

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g björnbär, färska eller frysta
100 g vit choklad
1 dl CREME FRAICHE
TILLBEHÖR :
Vaniljglass

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER .
Finhacka chokladen och rör ihop
den med CREME FRAICHE.
FÖRDELA björnbären i en ugnsform
i passande storlek, så pass att bären
ligger plant .
Eller fördela dem i 4 ugnsfasta
portions-formar.
KLICKA på choklad-krämen och
tillaga i övre delen av ugnen,
ca 10 minuter .
Krämen ska bli lite gyllenbrun.
SERVERA direkt med vaniljglass.
HIMLA GOTT ....mmm !

LYCKA TILL !

ÄNTLIGEN FREDAG : UGNSSTEKT KYCKLING MED PARMESAN-SÅS, 4 PORT.



                         HEJSAN !

KYCKLING PÅ FREDAG ....nu blir det kycklingben
i ugnen tillsammans med massor av grönsaker .
Till det en ljuvligt god sås.
Avslutning en smarrig Gino .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g potatis
2 rödlökar
3 paprikor i olika färger
30 g salami i små skivor
1 dl blandade oliver
1 1/2 kg kycklingben
2 msk olivolja
2 tsk torkad rosmarin
salt, peppar
rucola
TILLBEHÖR :
Parmesansås

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER.
Tvätta, skala och skiva potatisen .
Skala och klyfta löken .
Dela, kärna ur och skär paprikorna i stora bitar .
BLANDA potatis, lök, paprika, salami och oliver
och bred ut i en långpanna med bakplåtspapper
i botten.
Fördela kycklingbenen bland grönsakerna .
RINGLA över olja och krydda med rosmarin,
salt och peppar.
Tillaga i ugnen i ca 40 minuter .
KONTROLLERA ATT KYCKLINGEN ÄR
GENOMSTEKT .

VID SERVERING :
STRÖ över rucola och servera med Parmesansås.

PARMESANSÅS :
Koka upp 2 dl CREME FRAICHE
och 1 skalad och riven /pressad vitlöksklyfta .
Rör ner 1 dl riven parmesanost .
Smaka av med salt och svartpeppar .
SERVERA till kycklingen .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !