lördag 28 oktober 2023

MIN GODA FISKGRATÄNG , 2 PORT . MIDDAG, (lunchlåda) .

 

                   HEJSAN  !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g torsk eller kolja 

1 1/2 dl tomatjuice 

2 tsk pressad citronsaft

1 kryddmått salt

1/2 kryddmått vit eller 

svartpeppar 

1 tsk maizenamjöl 

75 g kokt potatis

1 msk lättmjölk

1 msk riven ost 


SÅ HÄR GÖR DU :
1) SÄTT ugnen på 225 grader .

LÄGG  fisken i en kastrull .

Häll på tomatjuice,  citronsaft , salt och peppar .

Låt det koka på svag värme under lock, 5 - 8 min

för färsk fisk och ca 10 min för fryst fisk .

Ta upp fisken och lägg den i en ugnsfast form .

2)  BLANDA  maizenamjölet med lite kallt vatten .

Rör ner det i tomatsåsen .

Låt den koka upp .

Häll såsen över fisken i formen .

3)  MOSA  potatisen och blanda den med mjölken .

Smaksätt moset med salt och peppar och klicka ut 

det i formen .

4)  STRÖ osten över tomatsåsen .

5)  GRATINERA rätten i ugnen 8 - 10 minuter .

SERVERA   med  100 g kokta haricots verts .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


POTATISGRATÄNG MED , SALLADSLÖK - PURJOLÖK , 4 PERSONER . (lmiddag / lunchlåda)

 


                   HEJSAN !


Gratängen ska vara med purjolök ,

men jag hade inte det hemma , så 

jag tog det som fanns , - Salladslök .

mm..så himla gott det blev !

Jag skriver receptet med Salladslök.


HÄR ÄR RECEPTET :
1 - 2 salladslökar, det vita och det gröna

2 msk smör

900 g potatis

2 dl vispgrädde

2 dl mjölk

1 tsk salt

1 dl riven lagrad ost 


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader .

Ansa och skölj salladslöken noga .

Skiva tunt .

Fräs i smöret ca 5 minuter tills den 

mjuknar .

SKALA och skiva potatisen i 3 - 4 mm

tjocka skivor .

Lägg i en ugnsform ca 20 x 25 cm och

blanda med salladslöken .

KOKA  upp grädde, mjölk och salt i en

kastrull och häll över formen .

Toppa med osten och ställ in i mitten av 

ugnen ca 40 minuter .

Täck eventuellt med folie mot slutet .

GÖRA GOTT !


SMAKLIG MÅLTID !