tisdag 10 december 2013

JULSKINKA MED SENAPSGRILJERING CA 3 KG .

Har NI sett att det bara är färdigkokta skinkor
ute i butikerna ?
Jag vill koka min själv - alltså nu börjar jakten
på RIMMAD JULSKINKA  !

Här har jag ett recept på detta.

1 rimmad skinka (ca 3 kg)
GRILLJERING:
1 ägg
1 msk senap
1 msk Fransk senap
1 msk socker
1/2 dl ströbröd

Så här gör DU:
SPOLA av skinkan med kallt vatten .
Låt nätet sitta kvar .
Stick in en köttermometer , se till att
termometern kommer i den tjockaste
delen av skinkan och att så mycket
som möjligt av röret är i skinkan.
LÄGG skinkan i en gryta och häll
på vatten så det täcker .
Låt koka upp och sjud sedan skinkan
på svag värme tills termometern visar
70 grader för en saftig skinka
eller 75 grader för en skinka med
"klassisk skinksmak" .
Skinkan kan också lindas in i ugnsfolie
och läggas i en långpanna .
TILLAGA i nedre delen av ugnen i 175 grader
till ovan nämnd  temperatur .
Beräkna i båda fallen  45 minuter - 1 timme
per kilo skinka .
LÅT skinkan vila ca 15 minuter innan
nätet dras bort .
LÄGG skinkan i en ugnssäker form .
BLANDA samman ägg , de båda senapssorterna
och socker .
Bred blandningen över skinkan och strö över
ströbrödet .
GRILJERA skinkan mitt i ugnen 225 grader
cirka 15 minuter tills skinkan fått fin färg .
LÅT skinkan kallna innan den skärs i tunna
skivor och serveras på Julbordet .

Gott är det med strimlad rödkål ,endiver ,
apelsinbitar och vinägrettdressing  till  skinkan .

Jag har smakat både ugnsbakad och kokt Julskinka
och nu blir det KOKT.
JÄTTEGOTT
TREVLIG JUL !