HEJSAN !
HÄR är säsongens godaste fikabröd !
Med bär i fyllningen blir bullarna extra saftiga
med mycket smak .
HAR DU inte lingon kan DU prova med andra bär
typ, hallon eller blåbär .Eller vad DU har hemma .
HÄR ÄR RECEPTET :
8 - 9 dl vetemjöl
150 g kallt smör/margarin
25 g jäst
2 1/2 dl kall mjölk
1/2 dl strösocker
2 krm salt
FYLLNING :
1oo g lingon, färska
eller frysta+ till garnering
ca 3 msk strösocker
100 g mjukt smör
1/2 dl socker
GARNERING :
ägg till pensling
smält smör
strösocker
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL ca 8 dl vetemjöl i en bunke .
TILLSÄTT det kalla smöret och smula
samman med vetemjölet .
RÖR ut jästen med lite av den kalla mjölken,
tillsätt resten av mjölken, socker och salt
och arbeta in mjöl-blandningen lite i taget
tills det blir en smidig deg.
Tillsätt ytterligare mjöl om den känns för lös .
Jäs övertäckt i ca 1 timma .
MIXA samman lingon och 3 msk socker .
Rör ihop smöret med 1/2 dl socker .
TA UPP degen och arbeta lätt samman .
Kavla ut den ca 44 x 40 cm , bred på
smör - sockerblandningen och fördela
lingonmoset jämnt över .
Vik degen dubbel på längden .
SKÄR ca 1 1/2 cm breda remsor , snurra ihop
till en knut och lägg på bakpappersklädda plåtar .
Jäs tills degen reser sig igen efter ett lätt tryck , ca 35 min.
PENSLA bullarna med lätt uppvispat ägg och
grädda i 250 grader i 6 - 8 min eller tills de fått fin färg .
Låt svalna .
FRYS och ta upp efter hand .
Vid Servering, pensla bullarna med smält smör och
doppa dem i strösocker .
GARNERA med lingon .
LYCKA TILL !