onsdag 4 november 2020

MÅDDANS, SAFTIGA LINGONBULLAR , 28 ST .




                                         HEJSAN !

HÄR   är  säsongens  godaste  fikabröd !
Med  bär  i  fyllningen  blir  bullarna  extra  saftiga 
med mycket smak .
HAR DU inte lingon kan DU prova med andra bär
typ, hallon eller blåbär  .Eller vad DU har hemma .

HÄR ÄR RECEPTET  :
8 - 9  dl vetemjöl
150 g kallt smör/margarin
25 g jäst
2 1/2  dl kall mjölk
1/2 dl strösocker
2 krm salt

FYLLNING :
1oo g lingon,  färska
eller frysta+ till garnering
ca 3  msk strösocker
100 g mjukt smör
1/2 dl socker

GARNERING :
ägg till pensling
smält smör
strösocker

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
HÄLL ca  8  dl  vetemjöl  i  en  bunke .
TILLSÄTT  det kalla smöret och smula 
samman  med vetemjölet .
RÖR ut jästen med lite av den kalla mjölken,
tillsätt resten av mjölken, socker och salt
och arbeta in mjöl-blandningen lite i taget
tills det blir en smidig deg.
Tillsätt  ytterligare mjöl om den känns för lös .
Jäs övertäckt i ca 1 timma .
MIXA samman lingon och 3 msk socker .
Rör ihop smöret med 1/2 dl socker .
TA UPP  degen och arbeta lätt samman .
Kavla ut den ca 44 x 40 cm , bred på 
smör - sockerblandningen och fördela 
lingonmoset jämnt över . 
Vik  degen  dubbel på längden .
SKÄR  ca  1 1/2 cm breda remsor , snurra ihop 
till en knut och lägg på bakpappersklädda plåtar .
Jäs tills degen reser sig igen efter ett lätt tryck , ca 35 min.
PENSLA  bullarna  med lätt uppvispat ägg och 
grädda  i 250 grader i 6 - 8 min eller tills de fått fin färg .
Låt svalna .
FRYS och ta upp efter hand .
Vid Servering,  pensla bullarna med smält smör och
doppa dem i strösocker .

GARNERA med lingon .

LYCKA  TILL !


ISTERBAND MED STUVAD POTATIS , 4 PERS.





                                             HEJSAN  !

 ÅTERIGEN  ETT  BARNDOMS-MINNE  FÖR  MIG
 OCH  MÅNGA  ANDRA ,  SKULLE JAG TRO ?
HIMLA  GOTT  i  ALLA FALL .

HÄR ÄR RECEPTET  :
750  g  potatis 
1/2  tsk  salt
2  msk  vetemjöl
5  dl  mjölk
salt  och  vitpeppar
2  msk  hackad  persilja
4  isterband
1  msk  smör

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  potatisen  och  skär  den  i  tärningar .
Koka  den  mjuk  ca  5  minuter i saltat vatten.
VISPA ihop   mjöl  och  mjölk  i  en  kastrull
och  koka  upp  under  omrörning .
Låt  stuvningen  sjuda  5  minuter .
Rör  ner  potatis  och  smaka  av  med  salt
och  mald  vitpeppar .
Strö  över  persilja .
STEK  korven  på  medelstark/ svag  värme 
i  smör/margarin  i  en  stekpanna ,  ca  10  min.
SERVERA  korven  med  stuvad  potatis  och 
inlagda  rödbetor  och  eventuellt  lite  rödbetsgroddar .

SMAKLIG MÅLTID  OCH  LYCKA TILL !