torsdag 21 september 2017
FRISK GRAPESALLAD MED HALSTRAD PILGRIMSMUSSLA. 4 PORT.
HEJSAN !
Stek pilgrimsmusslorna snabbt i en riktigt upphettad stekpanna.
Halstras de för länge blir de som gummibollar !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 frysta tinade pilgrimsmusslor,
2 grapefrukter,
1 avokado,
1 lime,
2 msk olivolja,
½ tsk strösocker,
½ tsk FLINGSALT,
1 dl fryst, tinad mango,
1 msk rapsolja,
SÅ HÄR GÖR DU :
TORKA pilgrimsmusslorna på hushållspapper.
Skär bort den lilla sidomuskeln på varje mussla.
SKALA grapefrukterna med en vass kniv -
allt det vita, beska ska bort.
Skär ut fina FILEER mellan de vita hinnorna.
HALVERA, kärna ur och tärna avokadon smått.
SKRUBBA limen i ljummet vatten , riv skalet
och pressa juicen.
Blanda skal, juice, olivolja, socker och salt .
Rör tills sockret lösts upp.
FÖRDELA GRAPEFILEER, avokado och mango
på assietter. RINGLA över limeoljan .
HETTA upp en stekpanna riktigt rykande het.
Halstra musslorna snabbt, ca 30sek per sida, i
1 msk rapsolja .
SERVERA GENAST SOM FÖRRÄTT !
LYCKA TILL !
SKINK- OCH OSTPAJ FÖR MÅNGA 12 PORT.
HEJSAN !
Den här pajen har gått runt, på födelsedagar,
symöten och släktträffar.
SÅ VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
4 dl vetemjöl,
2 dl grahamsmjöl,
250 g smör eller margarin,
1 dl kallt vatten,
FYLLNING :
3 gula lökar,
2 msk smör/margarin,
200 g frysta champinjoner
el. annan svamp,
300 g rökt skinka el. kassler,
2 tsk timjan,
6 dl riven lagrad ost t ex greve eller herrgård,
1 dl hackad persilja,
ÄGGSTANNING :
6 ägg,
6 dl mjölk 3%,
1 tsk salt,
2 krm svartpeppar,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER.
Finfördela smöret i mjölet.
Tillsätt kallt vatten.
Arbeta samman till en deg.
Snabbast går det i matberedaren.
Låt degen vila kallt i 30 minuter.
SKALA och hacka lökarna.
Stek löken mjuk på svag värme i smör.
Tillsätt champinjonerna el. annan svamp.
Blanda ner tärningar av skinka eller kassler.
Låt allt fräsa några minuter.
TAG fram en långpanna.
Kavla och tryck ut degen så att långpannan
blir täckt av deg.
Nagga botten med en gaffel och förgrädda
skalet i 10 minuter.
BRED ut fyllningen på pajskalet .
Strö över timjan, riven ost och persilja.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar.
Häll i pajskalet .
GRÄDDA mitt i ugnen i ca 20 minuter
eller tills äggstanningen stelnat.
SKÄR pajen i bitar och servera direkt ur
långpannan .
En råkostsallad till är gott .
LYCKA TILL !
SÖTPOTATISSOPPA MED OSTMUFFINS 4 PORT.
HEJSAN !
GILLAR NI SÖTPOTATIS ?
-NJA, LITEGRANN FÖR MIN DEL .
MEN SÖTPOTATISEN KAN BYTAS UT MOT
VANLIG POTATIS ELLER PUMPA.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter vatten ,
2 grönsaksbuljongtärningar ,
1 stor sötpotatis (700 g)
1 vitlöksklyfta ,
1 tsk salt ,
1 krm nymalen svartpeppar ,
TILL SERVERING :
1 dl turkisk yoghurt ,
3 msk sweet chilisås.
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vatten och buljongtärningar.
SKALA och tärna potatisen smått .
Skala vitlöken .
TILLSÄTT potatis och vitlök till buljongen
och koka 10 - 15 min.
Mixa med en stavmixer till en slät soppa.
Salta och peppra.
SERVERA soppan med yoghurt, sweet chilisås
och de lättbakade ostmuffinsen
(se recept nedan) eller med ett gott köpe-bröd.
OSTMUFFINS :
50 g smör,
4 dl vetemjöl,
1/2 msk bakpulver,
1/2 tsk salt,
2 dl mjölk,
25 g lagrad ost,
t ex cheddar eller parmesan,
2 msk solrosfrön,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 250 grader.
HACKA samman smör, mjöl, bakpulver
och salt i en matberedare.
TILLSÄTT mjölken och arbeta snabbt ihop
till en deg . FÖRDELA i bullpappersformar .
STRÖ över ost och solrosfrön, tryck till lite
så att det fastnar .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 10 minuter.
TIPS !
STICK gärna ner kärnfria oliver och
soltorkade tomater i muffinsen .
ALL LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)