torsdag 21 september 2017

FRISK GRAPESALLAD MED HALSTRAD PILGRIMSMUSSLA. 4 PORT.



                           HEJSAN !

Stek  pilgrimsmusslorna  snabbt  i  en  riktigt  upphettad  stekpanna.
Halstras  de  för  länge  blir  de  som  gummibollar !

HÄR  ÄR RECEPTET :
4  frysta  tinade  pilgrimsmusslor,
2  grapefrukter,
1  avokado,
1  lime,
2  msk  olivolja,
½ tsk  strösocker,
½ tsk  FLINGSALT,
1  dl  fryst,  tinad  mango,
1  msk  rapsolja,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
TORKA  pilgrimsmusslorna  på  hushållspapper.
Skär  bort  den  lilla  sidomuskeln  på  varje  mussla.
SKALA  grapefrukterna  med  en  vass  kniv -
allt  det  vita,  beska  ska  bort.
Skär  ut  fina  FILEER  mellan  de  vita  hinnorna.
HALVERA,  kärna   ur  och  tärna  avokadon  smått.
SKRUBBA  limen  i  ljummet  vatten ,  riv skalet
och  pressa  juicen.
Blanda  skal, juice, olivolja, socker  och  salt .
Rör  tills  sockret  lösts  upp.
FÖRDELA  GRAPEFILEER,  avokado  och  mango
på  assietter.  RINGLA  över  limeoljan .
HETTA  upp  en  stekpanna  riktigt  rykande  het.
Halstra  musslorna  snabbt, ca  30sek  per sida,  i 
1 msk  rapsolja .
SERVERA  GENAST  SOM  FÖRRÄTT !

LYCKA  TILL !

SKINK- OCH OSTPAJ FÖR MÅNGA 12 PORT.



           HEJSAN !
Den här pajen har gått runt, på födelsedagar,
symöten och släktträffar.
SÅ  VARSÅGODA !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
PAJDEG :
4 dl vetemjöl,
2 dl grahamsmjöl,
250 g smör eller margarin,
1 dl  kallt  vatten,
FYLLNING :
3  gula lökar,
2 msk smör/margarin,
200 g  frysta  champinjoner
el. annan  svamp,
300 g rökt skinka el. kassler,
2 tsk timjan,
6 dl riven lagrad ost  t ex greve eller  herrgård,
1 dl  hackad  persilja,
ÄGGSTANNING :
 6 ägg,
6 dl  mjölk 3%,
1 tsk salt,
2 krm svartpeppar,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  UGNEN  PÅ  225  GRADER.
Finfördela  smöret  i  mjölet.
Tillsätt  kallt  vatten.
Arbeta  samman  till  en  deg.
Snabbast  går  det  i  matberedaren.
Låt  degen  vila  kallt  i  30  minuter.
SKALA  och  hacka  lökarna.
Stek  löken  mjuk  på  svag  värme  i  smör.
Tillsätt  champinjonerna  el.  annan  svamp.
Blanda  ner  tärningar  av  skinka  eller  kassler.
Låt  allt  fräsa  några  minuter. 
TAG  fram  en  långpanna.
Kavla  och  tryck  ut  degen  så  att  långpannan
blir  täckt  av  deg.
Nagga  botten  med  en  gaffel  och  förgrädda
skalet  i  10  minuter.
BRED  ut  fyllningen  på  pajskalet .
Strö  över  timjan, riven  ost  och  persilja.
Vispa  samman  ägg, mjölk,  salt  och  peppar.
Häll  i  pajskalet .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  i ca  20  minuter 
eller  tills  äggstanningen  stelnat.
SKÄR  pajen  i  bitar  och  servera  direkt  ur
långpannan .
En  råkostsallad  till  är  gott .

LYCKA  TILL !

SÖTPOTATISSOPPA MED OSTMUFFINS 4 PORT.



       HEJSAN !

GILLAR  NI  SÖTPOTATIS ?
-NJA,  LITEGRANN  FÖR  MIN  DEL .
MEN SÖTPOTATISEN  KAN  BYTAS  UT  MOT 
VANLIG  POTATIS  ELLER  PUMPA.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  liter  vatten ,
2  grönsaksbuljongtärningar ,
1  stor  sötpotatis  (700 g)
1  vitlöksklyfta ,
1  tsk  salt ,
1  krm  nymalen  svartpeppar ,
TILL  SERVERING :
1  dl  turkisk  yoghurt ,
3  msk  sweet  chilisås.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  upp  vatten  och  buljongtärningar.
SKALA  och  tärna  potatisen  smått .
Skala  vitlöken .
TILLSÄTT  potatis  och  vitlök  till  buljongen
och  koka  10 - 15  min.
Mixa  med  en  stavmixer  till  en  slät  soppa.
Salta  och  peppra.

SERVERA  soppan  med  yoghurt,  sweet  chilisås
och  de  lättbakade   ostmuffinsen
(se recept nedan)  eller  med  ett  gott  köpe-bröd.

OSTMUFFINS :
50 g smör,
4 dl vetemjöl,
1/2 msk bakpulver,
1/2 tsk salt,
2 dl mjölk,
25 g lagrad ost,
t ex     cheddar eller  parmesan,
2 msk solrosfrön,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen på 250 grader.
HACKA  samman  smör,  mjöl,  bakpulver
och  salt  i  en  matberedare.
TILLSÄTT  mjölken  och  arbeta  snabbt  ihop
till  en  deg .  FÖRDELA  i  bullpappersformar .
STRÖ  över  ost  och  solrosfrön,  tryck  till  lite
så  att  det  fastnar .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  ca  10  minuter.

TIPS !
STICK  gärna  ner  kärnfria  oliver  och 
soltorkade  tomater  i  muffinsen .

ALL  LYCKA  TILL !