fredag 14 augusti 2015

KOLAPAJ MED RÖDA VINBÄR 8 - 10 port.

HEJSAN !

Det här måste Ni smaka ....mmm!

100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk vatten

FYLLNING :
2 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 dl socker
1 krm salt
3 - 4 dl röda vinbär

SÄTT ugnen på 200 grader.
Hacka ihop smör och mjöl.
Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg .
Tryck ut degen i en form med löstagbar botten (ca 24 cm i diameter).
Låt formen stå i kylen ca 30 minuter .
Nagga med en gaffel .
Förgrädda pajen ca 10 min.

BLANDA  grädde, sirap , socker och salt i en vid kastrull .
Låt det koka utan lock till en simmig konsistens 20 min.
Lägg vinbären i pajskalet och häll över smeten .
GRÄDDA I MITTEN AV UGNEN  CA 20 MIN.
Låt pajen kallna .
Garnera med några vinbärsklasar och servera med
vispad grädde och / eller glass .

från Ester Mosessons gymnasium /Annelie Andreasson

HIMLA GO' KAN NI TRO  !
LYCKA TILL !

FESTLIG SKALDJURSPAJ - 5 - 6 PORT.

HEJSAN !

Här får du recept på en paj som går bra att
förbereda  och är festlig att bjuda på  i
många  sammanhang .

PAJDEG:
3 dl vetemjöl
125 g smör/margarin
2-3 msk vatten

FYLLNING:
1 paket bladspenat (eller färsk)
2 burkar krabba ca 170 g  ELLER
1 burk krabba  och 4 hg räkor
2 dl riven ost
4 ägg
4 dl gräddmjölk
1 tsk salt

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA fettet i mjölet, tillsätt vattnet och arbeta
samman till en deg, som får vila kallt a 1 tim.

KAVLA eller kläm ut degen i en pajform, nagga
och förgrädda den i 10 min i 225 grader .
(hit går pajen bra att förbereda)

LÄGG spenatbladen i botten på formen och
fördela skaldjuren över ytan .

VISPA samman ägg, ost, salt och gräddmjölken
över pajen .
GRÄDDA ca 25 min  och servera pajen (varm eller kall)
med  en fräsch sallad till .

HOPPAS ATT DU GILLAR DEN !