lördag 29 juli 2017

BASILIKAOLJA .


  
           HEJSAN !

DETTA  får  du  inte  missa !

Gör  din  egen  ört-olja  och  ringla  den 
över  eller  runt  maten .
Det  förhöjer  smaken  på  maten  och
ser  läckert  ut .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 liten  kruka  färsk  basilika ,
5  dl  olivolja .

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG  bladen  i  en  mixer  och  tillsätt  olja.
Kör  till  en  jämn  grön  olja .
Häll  upp  den  på  flaska  och  låt  den  stå  i 
rumstemperatur  någon  dag .

SMAKLIG  MÅLTID .

LYCKA  TILL !

SENAPSLAX MED PERSILJESKUM 4 PORT.


            
                  HEJSAN  !

mmm...  DETTA  ÄR  RENA  KALASET !

ATT BJUDA PÅ LAX ÄR LÄTT.
BAKA LAXEN I UGNEN  OCH  GÖR  SÅSEN I GOD TID.
SERVERA  SMÖRSLUNGAD  FÄRSKPOTATIS  TILL .

HÄR ÄR RECEPTET :

4 skinn- och  benfria  LAXFILE'ER , a' 150 g ST.
2 tsk  osötad  senap ,
2 msk matolja ,
salt å peppar.
PERSILJESKUM:
2 dl mjölk,
1 dl grädde,
1 msk vetemjöl,
1 fiskbuljongtärning,
1 bunt  persilja,
1-2 tsk  pressad citronsaft,

TILLBEHÖR  :
Sparris, Sockerärter
UGN :200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
PERSILJESKUM :
Vispa  samman  mjölk  och  grädde  med  mjölet
till  en  klimpfri  redning  i  en  kastrull .
Låt  det  koka  upp  under  omrörning .
HACKA  persiljan  grovt  och  lägg  ner  den  i
en  mixer  eller  matberedare .
Mixa  det .
Häll  tillbaka  det  i  kastrullen .
TILLSÄTT  fiskbuljongtärning  och  låt  såsen
koka  upp  på  nytt .
Smaka  av  med  salt ,  peppar  och  pressad  citronsaft.
Mixa  såsen  strax  före  serveringen  med  en  stavmixer
till  skum..
BLANDA  samman  senap  och  matolja  till  laxen .
Lägg  LAXFILE'ERNA  på  ett  eldfast  fat.
Salta  och  peppra  lätt .
Bred  senapsblandningen  över  laxen.
BAKA  laxen  mitt  i  ugnen  ca  10  minuter  eller
tills  den  känns  fast.
KOKA  sockerärter  och  sparris  i  lättsaltat  vatten .
BJUD  laxen  med  sockerärter,  sparris,  sås  och 
smörslungad  färskpotatis .

LYCKA  TILL !


RÖDBETSSALLAD 4 PERS.



                HEJSAN  !

mmm.... EN  färgstark  rödbetssallad  med  fetaost
och  pinjenötter .
Du  kan  byta  ut  rödbetor  mot  rotfrukter  som
morötter,  svartrötter  eller  liknande.
SÅ  HIMLA  FRÄSCH  OCH  mmm...JÄTTEGOD !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

ca  1  kg  kokta  rödbetor (koktid 30- 40 min)
ca  50  g  pinjenötter ,
ca  200 g  fetaost ,
1  knippe  färsk  timjan,  hackad
DRESSING :
3  msk  pressad  citronsaft,
1  tsk  salt ,
ett  par  varv  nymald  svartpeppar,
ca  1  dl  olja .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  de  ljumma  rödbetorna  och  skiva  dem .
Lägg  över  dem  på  ett  vackert  fat .
ROSTA  pinjenötterna  i  torr  stekpanna,  men  ta 
det  försiktigt,  för  de  bränner  lätt  vid .
SMULA  fetaosten  över  rödbetorna,  strö  över 
pinjenötter  och  rikligt  med  timjan .
VISPA  samman  dressingen  och  häll  över  salladen .
Låt  stå  och  dra  en  liten  stund  innan  servering .

LYCKA  TILL  !