onsdag 2 september 2009

SMÖRGÅSPEPPARKAKA . 1 ST .

Skär kakan , bred smör på skivorna
och njut denna delikatess till
morgonkaffet eller eftermiddagsteet.
För mej är det barndomsminne .

75 g smör
250 g farinsocker
1 ägg
1 1/2 tsk kanel
1/2 tsk nejlikor
rivet skal av 1 apelsin
2 1/2 dl naturell yoghurt
1 tsk bikarbonat
500 g vetemjöl

Så här gör DU:
Rör matfett och farin.
Tillsätt ägg,sirap,kanel,
nelikor och apelsinskal.
Häll i yoghurten och sist
bikarbonaten blandad med mjölet.
Slå smeten i en smord och
bröad avlång form ca 2 liter
och grädda kakan i 175 grader
nedersta falsen 40-60 min.

HOPPAS ATT DET SMAKAR.

KOLARUTOR .35-40 ST . långpanna

Det här blir smarrigt !

3 ägg
2 dl socker
100 g smält smör
2 dl vetemjöl
1/2 msk snabbkaffepulver
(smulat)
1 tsk bakpulver
GLASYR:
100 g smör
1 dl socker
3 msk grädde
3 msk sirap
1 1/2 msk kakao

Så här gör DU:
Vispa ägg och socker
riktigt pösigt .
Tillsätt det avsvalnade
smöret och sikta sist ner
mjölet som blandat med kakao,
kaffepulver och bakpulver.
Häll smeten i en bakpappersklädd
långpanna ca 25x35 cm och
grädda i 200 grader ca 15 min.

GLASYR :
Blanda alla ingredienserna
i en kastrull och låt det koka
ihop till en tjockflytande massa.
Häll glasyren över den varma kakan,
som när den svalnat garneras med
valnötshalvor och skärs i rutor .

Grabbarna verkar gilla dessa kakor?

Prova !

PANNKAKOR - PLÄTTAR .

När jag gör plättar så blandar
jag i rivna morötter .

och ibland använder jag pepparkaks-
formar, så blir det lite roligare att äta .

Dessa är jättegoda:
2 ägg
6 dl mjölk
2 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja

Så här gör DU :
Allt blandas i en bunke
och mixas med mixerstav.
Låt smeten svälla.
Stek tunna pannkakor
och servera med mixade bär
kanske lite kesellagrädde till.
KESELLAGRÄDDE:2 DL KESELLA+1DL GRÄDDE
LYCKA TILL.