fredag 2 juli 2021

MÖRK CHOKLADKAKA MED BÄR OCH GRÄDDE, 8 BITAR .




                                       HEJSAN  !

VARSÅGODA !  
ATT SMAKA DENNA UTSÖKT , SMARRIGA  KAKA 
DEN FÅR GÄRNA VARA LITE KLADDIG I MITTEN .

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör eller margarin
100 g mörk choklad,  70 eller 85 %
1 dl vispgrädde
2 ägg
1 msk  kakao

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull .
Bryt ned chokladen och rör ned i det varma smöret ,
tills det smält.
Vispa ägg och grädde till skum .
Rör ned kakao och vänd ihop choklad-smöret med
ägg - grädden .
SMÖRJ  en pajform, gärna med löstagbar kant och 
bröa med mandel -mjöl, kokosflingor eller
hackade nötter . Grädda i 200 grader i 8 -10 min .
Kakan får gärna  vara kladdig i mitten .
LÅT svalna och servera med grädde och bär 
gärna hallon .

LYCKA TILL !







FARMORS RÅGKÄX , 25 - 30 ST .




                                    HEJSAN  !

DESSA  käx  kommer  också  från  Farmors  recept .
Himla goa ' !
Jag skriver med då-tidens skrift , som Farmor gjorde,
(inom parentes , nu-tid .)

HÄR ÄR RECEPTET :
DEG :
100 g ( 2 dl ) grovt rågmjöl 
100 g  (2 dl ) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 - 2 tsk strösocker
1/2  tsk salt
75 g smör eller margarin
1 dl mjölk eller grädde

SÅ HÄR GÖR DU :
TAG fram alla ingredienserna.
Smält fettet och låt det svalna .
Smörj 1-2 plåtar, ( bakplåtspapper ).
Tag  ifrån  något  av vetemjölet till utbakningen.
Rör väl samman  resten  av  mjölet och bakpulvret .
Tillsätt  övriga  ingredienser .
LÅT  degen  vila  en  stund  på svalt  ställe .
Tag  upp  den  på  bakbordet .
Kavla  ut  degen  och  nagga  den .
Sporra den i bitar  eller  tag ut kakor  med  ett  runt ,
slätt  eller  krusigt  mått .
Tag med ett litet, runt mått (ÄPPELPIPEN )
ut ett hål på varje kaka  något åt sidan .
LÄGG kakorna på  lätt  smord  plåt (bakplåtspapper)
och grädda i svag - medelgod  ugnsvärme  175 - 225 grader.

LYCKA  TILL !