måndag 10 mars 2014

RABARBERSNURROR 24 ST .

Det här är en riktig godbit!

1/2 dl flytande margarin
2 dl mellanmjölk
0,5 paket jäst
0,5 dl socker
1 tsk kardemummakärnor
2 krm salt
6 dl kärnvetemjöl med fullkorn
100 g rabarber i mycket små bitar
10 g grovt riven mandelmassa
0,5 styck lätt uppvispat ägg
0,5 dl mandelspån

Så här gör DU:
VÄRM margarin och mjölk så att det är fingervarmt .
Smula jästen i en bunke .
Tillsätt degvätskan och rör så att jästen löser sig.
Tillsätt socker.
STÖT kardemumman i en mortel .
Tillsätt kardemumma , salt , och det mesta av mjölet .
Arbeta ihop till en kladdfri deg .
LÅT degen jäsa i 30 minuter .
KAVLA ut degen till en rektangulär kaka .
Strö på rabarber och mandelmassa .
Rulla ihop kakan hårt .
SKÄR längden i 24 jämnstora bitar .
Lägg snurrorna på en plåt med bakplåtspapper.
Och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter .
PENSLA med ägg och strö på mandelspån .
GRÄDDA i 225 grader  ca 10 minuter .

TREVLIG FIKASTUND !

LAX OCH BULGURSALLAD 4 PORT.

Det här är smaskens , tycker jag .
Prova !

4 portioner bulgur
100 g finhackad gul lök
1 msk flytande smör /rapsolja
100 g blekselleri
2 stycken paprikor i bitar
2 klyftor vitlök
200 g sockerärter
400 g lax i tärningar
2 tsk curry
2 tsk torkad dill
salt

Så här gör DU:
KOKA bulgur enligt anvisning på paketet.
FRÄS löken i fettet .
Tillsätt blekselleri , paprika , pressad vitlök
och sockerärter .
FRÄS grönsakerna så att de är lite mjuka.
Tillsätt laxen och krydda med curry, torkad
dill och salt .
AVSLUTA med att röra ner bulgur .

KLART !
LYCKA TILL!

GRÖNSAKSPAJ MED QUORN 4 PERSONER.

Första gången jag åt QUORN var den här Pajen.
Jättegod ,  Quornfärsen tar åt sig smakerna av
grönsakerna och tomaterna.
Du kan välja grönsaker efter säsong !

PAJDEG:
3 dl grahamsmjöl
100 g smör
2 msk vatten
FYLLNING:
2 Schalottenlökar1 vitlöksklyfta
1 msk + 1 msk olivolja
200 g Quornfärs
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 burk passerade tomater 500 g
1 msk koncentrerad grönsaksfond
2 msk finhackade örter
t ex basilika och oregano
1/2 squash
1/2 röd paprika
100 g champinjoner
100 g sockerärter
250 g broccoli
1 dl lagrad ost

Så här gör DU:
HACKA ihop mjöl och smör , gärna i matberedare.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut den i en rektangulär form ca 20 x 25 cm
eller i en rond form med löstagbar kant, ca 24 cm
i diameter och ställ kallt medan fyllningen förbereds.
Sätt ugnen på 225 grader.
FYLLNING:
SKALA och finhacka lök och vitlök.
Fräs löken i 1 msk olja i en stekpanna .
Blanda i Quornfärsen salta , peppra och tillsätt passerade
tomater och grönsaksfond .
Sjud ca 10 minuter .
Tillsätt örterna .
FÖRGRÄDDA pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter .
ANSA och skär squashen i bitar .
Kärna ur och tärna paprikan .Ansa och skiva champinjonerna .
Ansa och skär sockerärterna i bitar .
Bryt broccolin i små buketter och skär stocken i skivor.
Fräs grönsakerna i 1 msk olja i stekpannan ca 3 - 5 minuter
Fyll pajen med färsröra och sedan grönsaker.
Strö över osten .
GRÄDDA pajen mitt i ugnen ca 15 minuter,
tills osten har fått lite fin färg .

Hoppas att det smakar !
LYCKA TILL !

HEMGJORD VANILJSÅS 4 - 6 PORT.

Det här är pricken över i !

1 vaniljstång
2 dl kaffegrädde
3 äggulor
1/2 dl strösocker
1 dl vispgrädde

Så här gör DU:
DELA vaniljstången, skrapa ur fröna
och lägg frön och stång i en kastrull .
Tillsätt kaffegrädden och koka upp .
Ta av kastrullen från värmen 
och låt stå i 10 minuter.
VISPA  ihop äggulorna med strösockret
och häll ner grädden .
VÄRM på svag värme under omrörning
tills såsen tjocknar .
SÅSEN FÅR INTE KOKA
DÅ KAN DEN SKÄRA SIG .
Ta upp vaniljstången och låt såsen kallna .
VISPA  grädden och blanda ner.
Förvara i kylskåp till servering.

LYCKA TILL !

BJÖRNBÄR UNDER KOKOSTÄCKE 4 - 6 PORT.

Har Du frysta björnbär ,
ta då fram dessa för denna
jättegoda paj -glutenfritt.

FYLLNING:
400 g björnbär
2 msk strösocker
 SMULDEG:
50 g smör
2 ägg
1/2 dl rörsocker /strösocker
4 dl kokosflingor
UGN: 175 GRADER

Så här gör DU:
LÄGG Björnbären i en  ugnsfast
form och strö på socker .
Rör försiktigt runt .
SMULDEG:
SMÄLT smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker.
Rör ner smöret och kokosflingorna
i äggblandningen .
BRED kokossmeten över björnbären .
GRÄDDA i 20 min.

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

MUSTIG KÖTTGRYTA MED PAPRIKA 4 PORT.

Hej igen !
Idag känner jag inte för att stå och laga mat,
så då gör jag denna köttgryta som sköter sig själv.

500 g grytbitar (Du väljer själv nöt eller gris)
2 gula lökar
2 msk smör
1 1/2 msk paprikapulver
1/2 tsk malen spiskummin
1 tsk salt
1 burk krossade tomater 400 g
2 dl vatten
1 1/2 tärning köttbuljong
3 små paprikor
SERVERING:
2 dl Rysk Yoghurt
skal av 1 citron

Så här gör DU:
SKALA och hacka löken.
Bryn lök och kött i smör , ta från värmen
och vänd ner kryddorna.
TILLSÄTT krossade tomater, vatten
och buljongtätning.
LÅT grytan småputtra i 50 - 60 min.
Skölj och kärna ur paprikorna
och skär dem i strimlor .
Tillsätt dem i grytan och låt dem koka med ca 5 min.
Dekorera med persiljekvist .
SERVERA grytan med nykokt pasta .

SERVERING:
Lägg upp Rysk yoghurt i en skål
med lite rivet citronskal .
Du kan lika gärna ha Turkisk Yoghurt
om Du vill .

SMAKLIG MÅLTID !