onsdag 26 augusti 2015

SURDEGSBRÖD ,en stor avlång limpa el.två små knubbiga limpor el. 14-16 små-bullar.

HEJSAN !
Att jäsa med surdeg är en gammal bakmetod
väl värd att återuppliva.
Vi provar !

FÖRSTA DAGEN :
Surdeg:
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
2 dl lantrågmjöl
Så här gör DU :
Lös upp jästen i vattnet och blanda i mjölet.
Täck med plastfolie och låt stå på varm plats
1 - 2 dygn .

ANDRA DAGENS MORGON :
2 dl rågkross
3 dl kokande vatten
Så här gör DU:
Häll det kokande vattnet över rågkrosset.
Täck med  plastfolie och låt det stå till kvällen .
ANDRA DAGENS KVÄLL :
5 dl ljummet vatten
ca 1 1/2 Liter Lantrågmjöl
Så här gör DU:
Blanda surdeg , rågkross och det ljumma vattnet
i en bunke .
Tillsätt Lantrågmjölet lite i sänder och arbeta samman
till en deg .
Låt den jäsa över natten med bakduk över .
TREDJE DAGEN :
2 - 3 tsk salt
3 tsk kummin
ca 1 Liter matbrödsmjöl av vete eller lantvetemjöl.
Rör ned salt , kummin och ca 1/2 liter matbrödsmjöl
i degen , jäs den sedan 1 - 2 timmar.
TA UPP DEGEN PÅ BAKBORDET
och knåda den smidig i resten av mjölet .
DELA den mitt itu och baka ut varje del på något
av de här tre sätten :
1 stor avlång limpa
2 små knubbiga limpor
3 14- 16 små - bullar
JÄS på smorda plåtar med  FUKTIG BAKDUK ÖVER
45-60 min och
 GRÄDDA Stora limpor i 175 grader45-60 min.
Små - bullar i  200 grader ca 20 minuter.
Låt brödet svalna på galler med bakduk över .

DU ÅNGRAR DIG INTE !
men de tar lite tid .
LYCKA TILL !




















Små - bullar i 200 grader ca 20 min.

HAVREKEX .

HEJSAN !

Spröda kex med  mustig smak av havre
är gott till både soppa och te .

6 dl havregryn
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 - 1 dl socker
1 tsk bikarbonat
200 g smör / margarin
1 1/2 dl gräddmjölk

Så här gör DU:
Blanda havregryn , mjöl (spara 1/2 dl till utbakning)
socker och bikarbonat på bakbordet .
Hacka i matfettet .
Tillsätt gräddmjölken och arbeta samman till en
smidig deg .
Kavla ut tunt , dra över en gång med kruskavel
och ta ut runda kakor .
GRÄDDA i 200 GRADER   8 - 10 MINUTER.
ca 50 stycken .

LYCKA TILL !
mmm...

BÄR - SPECIAL 4 - 6 GLAS .

HEJSAN !

Färska bär i pösig sås , så himla gott !
Det kan vara både mellanmål och efterrätt
prova själva .
Välj de färska bär som finns för dagen och
ät dem med den här pösiga skumsåsen .
Den kan smaksättas med lite likör om man så vill-
eller med citron .

1/2 liter mogna jordgubbar  eller t ex hallon ,
körsbär , vinbär eller några färska  persikor.
SKUMSÅS :
2 äggulor
2 msk florsocker
2 dl vispgrädde
1 - 2 msk likör eller citronsaft

RENSA bären och lägg dem i 4 -6 höga glas
eller portionsskålar .
Men spara några fina till garnering .
SÅS :
VISPA  äggulor och socker pösigt .
Vispa grädden och blanda ner äggtoddyn
lite i taget i grädden .
Smaka av med likör eller citronsaft.
Häll den pösiga såsen över bären  och
lägg några bär överst som garnering .

LYCKA TILL !

LENAS FÄRGGRANNA FAT . CA 4 PORT.

HEJSAN !

Sallad - jaa !

Här behövs ingen tillagning alls  - bara skära och lägga upp
strimlad  rökt korv , ägg och fräscha  grönsaker.
Det hela äts med en senapssås.

2 hg rökt korv
1 salladshuvud (grönsallad eller litet isbergssallad)
1 liten purjolök eller några färska lökar
ca 2 knippor rädisor
2 hårdkokta ägg
SÅS:
2 msk olja
1 msk vinäger
2 tsk senap
peppar

Så här gör DU:
SKÄR korv och sallad i strimlor, skiva lök och
rädisor och skär äggen i klyftor .
Lägg upp i grupper på ett fat .
BLANDA  samman såsen och häll den över.
SERVERA  gärna med vitt bröd,  mmm....himla gott !

LYCKA TILL !