fredag 15 maj 2020

KÅLDOLMAR , 4 PORT.



                            HEJSAN !

Våra "ursvenska" kåldolmar har sina rötter i Turkiet,
där de rullades i vinblad och serverades med citronsås !
Karl x11 tog med sig receptet hem och fram till mitten
av 1800 - talet serverades kåldolmar med citronsås .
Numera serverar vi med brunsås och lingon.

HÄR ÄR RECEPTET :
12 -16 rejäla vitkålsblad
300 g köttfärs
1 3/4 dl kokt ris
4 msk mjölk
salt, peppar
1- 2  msk flytande smör/margarin
2 tsk sirap eller honung
3 dl buljong

SÅ  HÄR GÖR DU :
SKÄR bort den grövsta delen på kålbladen .
Doppa bladen i lättsaltat, kokande vatten  tills
de är så smidiga att de går att vika, men se upp
så de inte blir för mjuka .
BLANDA färs  och ris.
Späd med mjölk och eventuellt lite kokspad .
Färsen ska vara ganska lös .
Smaka av med salt och peppar .
Lägg en klick färs på varje kålblad .
Vik ihop sidorna över färsen och rulla ihop från
basen och uppåt .
Fäst med snöre eller tandpetare.
HETTA upp hälften av smöret i en fettsnål panna .
Lägg i dolmarna med skarven neråt .
Bryn runtom och droppa på resterande smör och
sirap och låt puttra klart under lock 15 - 20 minuter.
SPÄD med buljong efter hand .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !