fredag 13 januari 2023

ISTERBAND MED PERSILJEPOTATIS , 4 port .( lunch /lunchlåda) .




                  HEJSAN !

DET här är ju riktigt gott !

Förr om åren åt vi detta lite då och då .
En riktig klassiker  vill jag säga !

VARSÅGODA  !

HÄR ÄR RECEPTET :

750 g potatis 
1/2 tsk salt
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 kryddmått  mald vitpeppar
2 msk hackad persilja
4 isterband
1 msk smör /margarin
TILLBEHÖR :
inlagda rödbetor
gurka , persilja

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKALA  potatisen och skär den i skivor .
Koka den mjuk i ca 5 minuter i saltat vatten .

2)  VISPA  ihop mjöl och mjölk i en kastrull.
Koka upp under omrörning .
Sjud stuvningen i ca 5 minuter.
Rör ner potatis och smaka av med salt och 
peppar .  Strö över persilja .

3)  STEK isterbanden på medelstark / svag 
värme i smör i en stekpanna , ca 10 minuter .

4)  SERVERA korven med stuvad potatis ,
inlagda  rödbetor och skivad gurka + klippt
eller hackad persilja .

SMAKLIG  MÅLTID  och LYCKA TILL !




MITT SOLROSBRÖD , 1 ST ,

 


                            HEJSAN  !

En sån smak på detta bröd ... mm !


FRUKT OCH GRÖNT PÅ MACKAN 

Variera det vanliga pålägget på brödet 

med gröna olika blad , rivna morötter 

eller färskost med 1/2 skivat päron .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 paket jäst ,  50 g

5 dl ljummet vatten , 37 grader

2 tsk salt

1 dl rostade solrosfrön - (finns färdigrostade i påse )

12 - 13 dl  Vetemjöl Special 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA jästen i degbunken och rör ut den 

med lite av vattnet .

Tillsätt resten av vattnet, salt, solrosfrön, samt 

vetemjölet lite i sänder .

Arbeta degen kraftigt med degkrokarna - degen 

blir något lösare än annan bröddeg .

2)  JÄS  degen övertäckt i ca 30 minuter .

Arbeta degen på nytt med degkrokarna i bunken

och häll upp  degen på bakpappersklädd  plåt .

Strö mjöl på degen och forma till ett runt bröd.

3)  LÅT  jäsa i 20 - 25 minuter på plåten .

GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 225 grader 

20 - 25  minuter .

Låt brödet kallna på galler .


LYCKA TILL !