lördag 17 december 2011

FARMORS MJUKA PEPPARKAKA.

Farmor, det är jag det!

3 dl farinsocker
2 ägg
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
2 tsk stötta kardemumma-
kärnor
1 dl Rårörd lingonsylt
1 1/2 dl gräddfil
3/4 dl skirat smör
3 dl vetemjöl

Så här gör DU:
Vispa ägg och farin pösigt.
Blanda ner kryddorna och
bikarbonaten.
Tillsätt lingonsylt,gräddfil
och skirat smör.
Blanda varsamt.
Rör sist ner mjölet.
Häll upp i smord och bröad form.
GRÄDDA i 200 grader i ca 50 min.
LÅT KAKAN SVALNA I FORMEN.

Jättegod tycker vi.
Vad tycker DU?

GOD-JUL!

DOPPEPLATTOR MED FÄNKÅL. 5 ST.

Hej,
De här gillar jag,men
ingen annan i familjen.
Prova DU att göra dem .

25 g jäst
1 msk smör
2 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
1 msk fänkål
1/2 liter rågsikt
2 dl vetemjöl

Så här gör DU:
Smula jästen i en bunke.
Smält matfettet,tillsätt vattnet
och värm till fingervarmt,37 grader.
Rör ut jästen i en del av degvätskan,
tillsätt resten av degvätskan,salt,
socker,fänkål,rågsikt och det mesta
av vetemjölet.
Arbeta degen smidig och låt den jäsa
övertäckt till dubbel storlek.
Baka ut degen till 5 runda plattor.
NAGGA och GRÄDDA i 225 grader
i 10-15 minuter.

Dessa gör jag till DOPP I GRYTAN
SKINKSPADET ALLTSÅ!
GOD-JUL!