fredag 21 november 2008

MAUDS SMÖRRINGAR 25 ST.

Kakor utan vanligt socker
men ack så goda.

1/2 dl tjock grädde
1 tsk jäst
100 g smör
2 dl vetemjöl
Pensling och garnering:
vatten och pärlsocker.

SÅ HÄR GÖR DU :
Rör ut jästen i grädden
och se till att den smälter
ordentligt.
Lägg mjölet på bakbordet
och hacka in smöret till
fin grynighet.
Sätt till jästgrädden.
Arbeta raskt samman till
en följsam deg.
Lägg den kallt 1 timma.
Kavla sen ut degen till
en platta ca 1/2 cm tjock
och ta med runt mått ut
kakor med ett hål i mitten .
Vänd dem i vatten och därefter pärlsocker.
Och lägg dem på vattenskjöld plåt.
Grädda kakorna guldgula och lätta
i 225 graders värme.Kolla färgen på kakorna.
Det går fint att frysa dem.
inte längre än 3 månader.
Ersätt sockret med strösacketter.
eller flagad mandel .

LYCKA TILL.
Och GOD JUL.

RUSSIN OCH NÖTKAKA.

Brukar Du baka en så`n
här kaka till jul ?
Inte ? !.

300 smör eller margarin
4 dl socker
5 ägg
200 g nötter
4 dl russin
5 1/2 dl vetemjöl eller
4 1/2 dlvetemjöl och 1 dl Dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
SÅ HÄR GÖR DU:
Rör margarin och socker poröst.
Tillsätt 1 ägg i taget.
Hacka nötterna grovt och
blanda dem med russinen
och lite av mjölet.
Rör ner detta i äggsmeten +
resterande mjölsorter och bakpulver.
Grädda i en 2 - liters smord och
bröad form i 150 grader ca 1 1/4 tim.

Smaka på kakan när den svalnat något.
Jättegott till julmust.

LYCKA TILL och GOD JUL.

PARMESANCHIPS.

Jaa, nu är jag här igen , allt tar sin lilla tid.....

Har Du provat detta någongång?

Lägg hyvlade parmesanskivor
på ett bakplåtspapper
sätt in i ugn 150 grader
ca 10 minuter.
Klart .

Ät som tilltugg
eller som tillbehör till
sallad eller soppa.

Prova Du också.mmmmmså gott.