De här kakorna ser inte mycket ut för världen
men sprödare och godare kakor finns inte.
Prova Du också , Du ångrar Dig inte .
3 dl socker
125 g smör / margarin
125 g osaltat ister (finns i smörkylen)
2 äggulor
1 tsk malen kardemumma
4 tsk bakpulver
ca 5 dl vetemjöl
UGN: 200 grader .
Så här gör Du:
RÖR smör , ister och socker poröst
med elvispens DEGKROKAR .
Tillsätt gulorna en i taget och rör väl mellan varje .
Blanda de torra ingredienserna och arbeta
in dem i degen .
Lägg degen kallt en stund .
SÄTT ugnen på 200 grader och förbered plåtar .
Ta ut en bit av degen i taget och kavla ut den tunt .
Ta ut kakor med mått och lägg dem på plåtarna .
(stjärnor eller runda mått)
GRÄDDA kakorna mitt i ugnen ca 5 minuter.
De ska vara ljust gula och man får passa noga
så de inte bränns.
LÅT de kallna på plåten innan de lossas .
mmm... så goda !
GOD - JUL!
måndag 2 december 2013
SKURNA PEPPARKAKOR . 250 ST .
Den som inte har tålamod med kavlandet
kan ändå baka goda pepparkakor .
200 g smör /margarin
knappt 1 1/2 dl sirap
1 msk malen kanel
1/2 msk vardera av malda
nejlikor , ingefära och
kardemumma
1/2 tsk malda pomeransskal
1/2 tsk CEDRO -olja (finns i bakhyllan)
ca 7 1/2 dl vetemjöl
3/4 msk bikarbonat
50 g sötmandel
skållad och grovmald
UGN :200 GRADER
Så här gör DU:
LÄGG smör , sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
Smält sakta på lägsta värmen och rör då och då tills fettet smält .
Låt svalna en stund .
TILLSÄTT kryddorna och CEDRO -oljan.
Blanda mjöl , bikarbonat och mandel, arbeta in detta .
Knåda degen smidig på lätt mjölat bakbord och forma
rullar med ca 5 cm i diameter .
SLÅ in rullarna i plastfilm och lägg dem i kylen ett dygn .
Skär dem i tunna skivor som läggs på bakplåtspapper .
GRÄDDA mitt i ugnen i 200 grader ca 7 minuter .
Låt kakorna svalna på plåten .
Så gott som hela släkten var involverad i detta pepparkaksbak !
Kul var det !
Var noga med grytlapparna !
GOD - JUL !
kan ändå baka goda pepparkakor .
200 g smör /margarin
knappt 1 1/2 dl sirap
1 msk malen kanel
1/2 msk vardera av malda
nejlikor , ingefära och
kardemumma
1/2 tsk malda pomeransskal
1/2 tsk CEDRO -olja (finns i bakhyllan)
ca 7 1/2 dl vetemjöl
3/4 msk bikarbonat
50 g sötmandel
skållad och grovmald
UGN :200 GRADER
Så här gör DU:
LÄGG smör , sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
Smält sakta på lägsta värmen och rör då och då tills fettet smält .
Låt svalna en stund .
TILLSÄTT kryddorna och CEDRO -oljan.
Blanda mjöl , bikarbonat och mandel, arbeta in detta .
Knåda degen smidig på lätt mjölat bakbord och forma
rullar med ca 5 cm i diameter .
SLÅ in rullarna i plastfilm och lägg dem i kylen ett dygn .
Skär dem i tunna skivor som läggs på bakplåtspapper .
GRÄDDA mitt i ugnen i 200 grader ca 7 minuter .
Låt kakorna svalna på plåten .
Så gott som hela släkten var involverad i detta pepparkaksbak !
Kul var det !
Var noga med grytlapparna !
GOD - JUL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)