torsdag 9 november 2017

ANNORLUNDA MOROTSKAKA .



                     HEJSAN !

Solgul   kryddig   kaka    överdragen   med    VANILJTOPPING.
Hur   låter   det ,  prova   och   smaka !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2   msk  smör ,
4  ägg ,
2  dl  socker ,
2 - 3  morötter , ca  200  g
skal  av  1/2  apelsin ,
4  dl  vetemjöl ,
2  tsk  rosmarin ,
1  tsk  bakpulver ,
TOPPING :
1 1/2  dl  kesella ,  gourmet
1 1/2  msk  florsocker ,
1  tsk  vaniljsocker ,
eventuellt   rosmarinkvistar ,
UGN :  175  GRADER .

SÅ   HÄR   GÖR   DU :
SMÄLT   smör .
VISPA   ägg  och   socker   vitt   och   pösigt .
SKALA   morötter   och   tvätta   apelsiner   noga .
Riv   morötter   och   apelsinskal   fint   på  rivjärn .
BLANDA   de   rivna   morötterna   och   apelsinskalet ,
med   vetemjöl ,   rosmarin   och   bakpulver .
Rör   ner   blandningen   i   äggsmeten   tillsammans
med   smör .
HÄLL   smeten   i   en   smord   och   bröad   1 1/2   liters-
form   och   grädda   längst   ner   i   ugnen  ca   60   min .
STJÄLP   upp  kakan   och   låt   den   kallna   helt .
BLANDA   samman   kesella ,   flor - och   vaniljsocker
till  TOPPINGEN .
BRED   den   över   den   kalla   kakan    och   garnera
med   små   kvistar    av   färsk   rosmarin .

mmm....
LYCKA   TILL !

SKOTSKA RUSSINSCONES , 10-12 ST.



                     HEJSAN !

Smaka  på  de  här  godingarna,  till  Fars Dag ,  kanske ?
Typiska  engelska  scones !
Servera  dem  med  smör  eller  vispad  grädde  och
marmelad  .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  smör/margarin ,
5  dl  vetemjöl ,
1  msk  bakpulver ,
2  tsk  strösocker ,
1  tsk  salt ,
1  dl  russin ,
3/4  dl  mjölk ,
2  ägg ,
UGN :  200  grader .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
SMÄLT  smör  och  låt  det  svalna .
BLANDA  samman  vetemjöl , bakpulver , strösocker ,
salt    och  russin  i  en  skål .
VISPA  smör ,  mjölk  och  ägg  och  rör  ner  i  mjöl -
blandningen  till  en  rätt  lös  deg .
Arbeta  så  lite  som  möjligt ,  annars  blir  sconesen  
lätt  sega .
KAVLA  ut  degen  på  mjölat  bakbord  till  en 1 1/2 cm
tjock  platta .
Tag  ut  scones  med  runt  mått  eller  glas  ca 7  cm  i 
diameter  och  lägg  dem  på  bakpappersklädd  plåt .
GRÄDDA  sconesen  guldgula  mitt  i  ugnen  ca  12  min.

SERVERA  dem  varma  eller  ljumma .

LYCKA  TILL !