måndag 28 oktober 2013

OXGRYTA MED RÖDVIN OCH ROTGRÖNSAKER . 4 PORT.

En riktig söndagsgryta så här i rusket .
Tar lite tid att göra men är väl värt besväret.
Gör den gärna någon dag i förväg ,
då blir den ännu godare .

ca 600 g utskuren biff
rostbiff eller högrev
olja + smör
salt , peppar
1 bit rotselleri , tärnad
1 stor morot , tärnad
4 färska lökar i klyftor
1/2 -1 liter rödvin
2-3 dl stark oxbuljong
några stjälkar  färsk timjan
2 selleristjälkar , skivade
1 msk tomatpure
6 skivor bacon , i bitar
ca 150 g kantareller och
Shiitakesvamp
1 squash i bitar
salt , vitlökspeppar
hackad persilja

Så här gör Du:
HETTA upp olja och smör i en stor gryta
och fräs rotsakerna och löken några minuter.
Skär köttet i bitar , salta och peppra och lägg
i grytan med rotgrönsakerna .
Fortsätt fräsa tills köttet fått färg runt om .
HÄLL på vinet och buljongen och lägg ner
timjankvistarna , stjälksellerin , tomatpure'n
och baconhacket .
KOKA upp och låt sjuda sakta ca 90 minuter .
Smaka av då och då och tillsätt mer vin eller
buljong om det behövs .
Känn efter om köttet är mört .
STEK svamp och squash så de får lite färg .
Smaka av grytan, strö svampen och squashen
över tillsammans med  hackad persilja eller
färsk timjan .
SERVERA direkt på bordet .

LYCKA TILL !

FRUKOSTMACKA 6 PERSONER .

mmm... det här är godisfrukost tycker jag  !

1 burk matjessill i dillsås
3-4 hårdkokta ägg
1 rödlök
kavring
smör

Så här gör Du:
HACKA alla ingredienserna och blanda dem.
Smaka av med lite peppar .
Lägg blandningen på en skiva kavring och
garnera med gräslök .
BRYN lite smör och häll över .

mmm ... så himla gott !

SMAKLIG MÅLTID !
NJUT !

MORS LILLA OLLES BLÅBÄRSMUFFINS 10 ST.

Här använder jag frysta blåbär , Du behöver inte
tina dem innan Du lägger ner dem i smeten.

2 ägg
1 dl sötningsmedel, strö
2 krm torkade vaniljfrön
(VANILLA POWDER)
50 g smör
2 dl vetemjöl special
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk
2 dl blåbär

Så här gör Du:
SÄTT ugnen på 200 grader.
Vispa ägg sötningsmedel och vanilj fluffigt .
Smält smör och häll i mjölk .
BLANDA ner vetemjöl , bakpulver samt
smör - och mjölkblandningen i äggsmeten.
Vänd i blåbären.
FÖRDELA smeten i muffinsformar .
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Låt svalna på ett galler .
(Pudra eventuellt med lite florsocker el. strö)

HOPPAS ATT NI GILLAR DEM !