onsdag 29 juni 2016

WIENERBULLAR MED HALLON , 32 ST .



HEJSAN !

Nu har jag kommit in i bull-baket , smaka på dessa !

HÄR ÄR RECEPTET :
8 dl mjöl + lite extra till  utbakningen ,
100 g smör + 100 g smör att kavla in i degen ,
(margarin i samma mängd) ,
1 paket jäst , (50 g)
2 dl grädde ,
3/4 dl socker ,
FYLLNING :
2 dl god hallonsylt ,
1 dl mandelspån ,
PENSLING :
1 ägg ,
GLASYR :
2 dl florsocker+ ca 1 1/2 msk vatten eller punsch.

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ihop mjölet med 100 g av smöret .
Lös upp jästen i den KALLA grädden och blanda i
tillsammans med sockret .
Arbeta till en blank deg och BAKA UT den GENAST
utan föregående jäsning .
KAVLA ut till en stor kaka, hyvla över de sista 100 g
smör, vik och kavla igen - tag gärna smöret i flera om-
gångar och i många vikningar så blir degen  extra  fin
och bladig.
KAVLA sist ut till en kaka ca 30 x drygt 50 cm och skär
eller sporra den i 32 rutor, vardera ca 7 x 7 cm .
Lägg en klick sylt mitt på varje ruta och strö på lite
mandelspån .
VIK upp hörnen och nyp ihop .
Lägg Wiener-bullarna i pappers-formar  och låt dem
jäsa i ca 2 timmar .
Pensla med ägg .
GRÄDDA dem 5 - 6 minuter i 250 grader .
RINGLA glasyr av florsocker och vatten blandat med
punsch över bullarna när de kallnat .

TREVLIG SOMMAR och LYCKA TILL !

CHOKLADSNURROR CA 40 ST.


HEJSAN !

Ser ut som gamla hederliga kanelbullar- men smakar choklad .
De är fyllda med smäktande läcker NUTELLA chokladkräm .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
100 g smör/margarin ,
3 dl ljummen mjölk 37 grader ,
1 ägg ,
1 dl socker ,
11 - 13 dl vetemjöl (fullkornsvetemjöl, använder jag )
FYLLNING :
Ca 1 dl NUTELLA chokladkräm ,
1/2 dl hackad mandel ,
PENSLING :
1 ägg , 
ca 1/2 dl hackad mandel

SÅ HÄR GÖR DU :
LÖS UPP  jästen i smöret som smälts tillsammans med
mjölken och värms till 37  grader .
Tag i ägg, socker och till en början ca 11 dl mjöl .
Blanda till en slät och blank deg, tag i så lite mjöl
som möjligt.
Låt degen jäsa väl övertäckt på dragfri plats ca 30 min.
TAG upp degen och baka ut den med så lite extra mjöl
som möjligt .
Kavla ut den till en stor tunn platta, något större än en
normal ugnsplåt .
Bred på rumsvarm chokladkräm och strö över hackad
mandel .
RULLA ihop som en rulltårta och skär i ca 40 skivor .
Lägg varje bit i en pappersform .
Dela upp formarna på två plåtar och lägg bakduk över dem .
Jäs igen ytterligare ca 30 minuter .
Pensla  med ägg, strö på mandel .
GRÄDDA 5- 6 minuter i 225 grader till fin färg .

När Ni är lediga från skola och arbete , varför inte göra dessa
jättegoda bullar, barnen älskar dem -ja vi vuxna med !

TREVLIG SOMMAR  och LYCKA TILL  !