HEJSAN !
RÖDLÖKEN och PALSTERNACKAN
ger brödet en söt och speciell smak .
Vi gillar det !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 stora rödlökar
1 palsternacka
olivolja till stekning
25 g jäst
4 dl vatten
1 1/2 tsk salt
1/2 dl olivolja
2 dl grovt DINKELMJÖL
9 - 10 dl vetemjöl Special
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka löken .
Skala och riv palsternackan .
Fräs lök och palsternacka i en stekpanna med olja .
Löken och palsternackan ska bli mjuka och glansiga .
Låt det kallna .
SMULA ner jästen i en bunke och tillsätt ljummet vatten .
Rör om tills jästen lösts upp .
Tillsätt lök, palsternacka, salt, olja, DINKELMJÖL och
det mesta av vetemjölet och arbeta ihop till en kladdfri
deg . ARBETA degen i en hushållsmaskin i 5 min eller
för hand i 10 minuter . LÅT degen jäsa under bakduk 1 tim.
TA UPP degen på ett mjölat bakbord och knåda den något.
DELA degen i 2 delar och kavla ut varje del till en platta
som mäter 25 x 25 cm .
RULLA ihop till en rulltårta och lägg över på en plåt med
bakplåtspapper .
STRÖ på lite vetemjöl och låt bröden jäsa under bakduk
ca 30 minuter .
SÄTT ugnen på 225 grader .
GÖR 3- 4 snitt i bröden med en riktigt vass kniv precis innan
gräddningen . GRÄDDA en bit ner i ugnen , ca 45 minuter .
LÅT bröden svalna på ett galler utan bakduk .
LYCKA TILL !