lördag 2 januari 2021

UGNSBAKADE COCKTAILTOMATER MED FETAOST.




                                             HEJSAN  !

DET HÄR ÄR DÅ HIMLA GOTT !

TOMATERNA  ÄR  GODA  SOM  TILLBEHÖR  
TILL  BÅDE  KÖTTFÄRS, FISK,  KYCKLING 
OCH  KORV .

HÄR ÄR RECEPTET :
LÄGG  ett  par  rejäla  klasar  cocktailtomater
i  en  ugnsfast  form .
STRÖ  över  en  nypa  timjan (eller  hacka några kvistar färsk timjan ).
SMAKSÄTT  också  med  FLINGSALT,  svartpeppar 
och  en  aning  olivolja .
BAKA  tomaterna i  ugn,  175  grader  ca  10  minuter .
Smula  över  fetaost .
Varsågoda !
LYCKA  TILL !

PERSIKOTÅRTA .





                               HEJSAN !
Hemmabakad  sockerkaksbotten 
eller
Varför  inte  göra  en  sån  här  god  TÅRTA 
Kanske  är det någon som  fyller  ÅR  
därhemma  idag !

HÄR ÄR RECEPTET :
1  färdigköpt tredelad  tårtbotten
1  stor  burk  persikor ,  ca  800 g
eller  vad  Ni  gillar  för  frukt 
3  dl  vispgrädde
GARNERING :
Hackade  nötkärnor,  flisad  blockchoklad
eller  små  chokladkarameller

SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT persikorna  rinna  av  väl  men  spara  saften .
Droppa  lite  av  persika -saften  över  bottnarna .
SKÄR  2  persika halvor  i  små  tärningar .
VISPA  grädden  och  blanda  ner  persikabitarna .
LÄGG  samman  bottnarna  med  2/3  av  grädden
emellan .
Täck  tårtan  med  resten  av  grädden .
GARNERA  med  persikor .
Strö  över  nötter  och  choklad  eller  choklad-karameller.
LÅT  Tårtan  stå  kallt  fram till  serveringen .

LYCKA  TILL  !

TIPS !





                             HEJSAN !

Här är ett käckt,  TIPS !

För  att  få  limpan  riktigt  hög 
kan  Du  kavla  ut  degen  till  
en  rektangel  och  rulla  ihop
från  långsidan  .

Då  är det  himla  kul  att  baka  bröd
höga  och  fina !                

  LYCKA  TILL !


RÖDLÖKS - OCH PALSTERNACKSLIMPOR , 2 ST .




                                           HEJSAN !

RÖDLÖKEN  och  PALSTERNACKAN 
ger  brödet  en  söt  och  speciell  smak  .
Vi gillar  det !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  stora  rödlökar
1  palsternacka
olivolja  till  stekning
25  g  jäst
4  dl  vatten
1 1/2  tsk  salt
1/2 dl olivolja
2  dl  grovt  DINKELMJÖL
9 - 10  dl  vetemjöl Special

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och  hacka  löken .
Skala  och  riv  palsternackan .
Fräs  lök  och  palsternacka i en  stekpanna  med  olja .
Löken  och  palsternackan  ska  bli  mjuka  och  glansiga .
Låt  det  kallna .
SMULA  ner  jästen  i  en  bunke  och  tillsätt  ljummet  vatten .
Rör  om  tills  jästen  lösts  upp .
Tillsätt  lök,  palsternacka,  salt,  olja,  DINKELMJÖL  och  
det  mesta  av  vetemjölet och  arbeta  ihop  till  en  kladdfri 
deg .   ARBETA  degen  i  en  hushållsmaskin  i  5  min  eller
för  hand  i  10  minuter .  LÅT  degen  jäsa  under  bakduk  1 tim.
TA  UPP  degen  på  ett  mjölat  bakbord  och  knåda  den  något.
DELA  degen  i  2  delar  och  kavla  ut  varje  del  till  en  platta 
som  mäter  25 x 25 cm .
RULLA  ihop  till  en  rulltårta  och  lägg  över  på  en  plåt  med
bakplåtspapper .
STRÖ  på  lite  vetemjöl  och låt  bröden  jäsa  under  bakduk  
ca  30  minuter .  
SÄTT  ugnen  på  225  grader .
GÖR  3- 4  snitt  i  bröden   med  en  riktigt  vass  kniv precis  innan
gräddningen .   GRÄDDA  en  bit  ner  i  ugnen ,  ca  45  minuter .
LÅT  bröden  svalna  på  ett  galler  utan  bakduk .

LYCKA  TILL !