lördag 31 december 2016

FARMORS GODA TEKAKOR , 12 ST .



               HEJSAN !

 Detta är ett mjukt och  härligt bröd  som
 nästan smälter i munnen .
 Varför inte passa på, när resten av familjen
 fortfarande sover.

 HÄR ÄR RECEPTET :
 100 g smör ,
 4 dl mjölk,
 50 g jäst,
 1 tsk salt,
 2 msk strösocker(för jäsningen),
 ca  11 dl vetemjöl.

SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT SMÖRET  i en kastrull, häll i mjölken
och värm blandningen till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke  och häll på mjölkblandningen.
 TILLSÄTT SALT, socker och vetemjöl .
 Blanda till en smidig deg .
 HÄLL UPP lite varmt vatten i diskhon och ställ degbunken
 i vattnet .
 Låt degen jäsa  övertäckt  i 10 minuter.
SÄTT UGNEN  på 250 grader.
TA UPP DEGEN på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Dela degen i 12 delar och forma dem till tekakor eller ovala.
Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och nagga te-
kakorna med en gaffel.
LÅT BRÖDEN JÄSA under bakduk i 10 minuter.
GRÄDDA  dem i nedre delen av ugnen  i 6 - 8 min.

HA en trevlig morgon !
                                         LYCKA TILL !


DINKELBRÖD MED MANDEL OCH FRUKT. 1 LIMPA.



            HEJSAN !

För mig är detta bröd en smakupplevelse,
Du behöver inget pålägg ,  mmm...

HÄR ÄR RECEPTET .
4 dl  DINKELMJÖL , fullkorn
1 dl bovetemjöl ,
1 dl havregryn,
1/2 dl rågkross,
1/2 dl linfrö, hela
1 dl solrosfrö,
1 dl hackad mandel,
2 tsk bikarbonat,
2 tsk salt,
1 äpple,
1 dl torkade aprikoser,
2 msk honung,
4 1/2 dl  naturell  yoghurt,
1 msk blandade frön t ex pumpafrön
och  solrosfrön.

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
RIV äpplet grovt .
Skär aprikoserna i små bitar .
Rör  ner honung , yoghurt, äpple och aprikoser.
BLANDA smeten och lägg i en smord och mjölad
brödform .
Toppa med frön och havregryn .
GRÄDDA i nedersta delen av ugnen i ca 1 timme.
Ta ut brödet , stjälp upp det på ett galler och
låt det svalna under bakduk .

LYCKA TILL !

BÖNSALLAD MED SKINKA 4 PERS.



HEJSAN !

Bönor och Linser , mmm...himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 PAKET djupfrysta bondbönor eller färska (450 g)
4 msk olivolja,
1 rödlök, grovhackad
2 vitlöksklyftor , finhackade
100 g  Serranoskinka,  strimlad
1 msk färska timjanblad eller 1 tsk torkad timjan
saften från 1/2 citron,
havssalt,
nymald svartpeppar.

SÅ HÄR GÖR DU :
TINA  bondbönorna om de är frysta  och  spritsa dem
dvs, avlägsna ärtskidorna  och  ta vara på  bönorna .
HETTA  upp 2 msk olivolja i en stekpanna  och fräs
lök och vitlök på ganska svag värme 5 minuter.
TA pannan från plattan  och blanda i  bönor, skinka
och  timjan.
Droppa citronsaften och resten av oljan över.
Smaka  av med salt och peppar .
LÄGG bönsalladen i en skål och låt salladen stå  minst
en halvtimme, så att smakerna hinner mogna .

TIPS !
EN  smakupplevelse är också att servera dem som tillbehör
till en bit  kött.

                        LYCKA  TILL !