lördag 31 december 2016
FARMORS GODA TEKAKOR , 12 ST .
HEJSAN !
Detta är ett mjukt och härligt bröd som
nästan smälter i munnen .
Varför inte passa på, när resten av familjen
fortfarande sover.
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör ,
4 dl mjölk,
50 g jäst,
1 tsk salt,
2 msk strösocker(för jäsningen),
ca 11 dl vetemjöl.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT SMÖRET i en kastrull, häll i mjölken
och värm blandningen till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölkblandningen.
TILLSÄTT SALT, socker och vetemjöl .
Blanda till en smidig deg .
HÄLL UPP lite varmt vatten i diskhon och ställ degbunken
i vattnet .
Låt degen jäsa övertäckt i 10 minuter.
SÄTT UGNEN på 250 grader.
TA UPP DEGEN på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Dela degen i 12 delar och forma dem till tekakor eller ovala.
Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och nagga te-
kakorna med en gaffel.
LÅT BRÖDEN JÄSA under bakduk i 10 minuter.
GRÄDDA dem i nedre delen av ugnen i 6 - 8 min.
HA en trevlig morgon !
LYCKA TILL !
DINKELBRÖD MED MANDEL OCH FRUKT. 1 LIMPA.
HEJSAN !
För mig är detta bröd en smakupplevelse,
Du behöver inget pålägg , mmm...
HÄR ÄR RECEPTET .
4 dl DINKELMJÖL , fullkorn
1 dl bovetemjöl ,
1 dl havregryn,
1/2 dl rågkross,
1/2 dl linfrö, hela
1 dl solrosfrö,
1 dl hackad mandel,
2 tsk bikarbonat,
2 tsk salt,
1 äpple,
1 dl torkade aprikoser,
2 msk honung,
4 1/2 dl naturell yoghurt,
1 msk blandade frön t ex pumpafrön
och solrosfrön.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
RIV äpplet grovt .
Skär aprikoserna i små bitar .
Rör ner honung , yoghurt, äpple och aprikoser.
BLANDA smeten och lägg i en smord och mjölad
brödform .
Toppa med frön och havregryn .
GRÄDDA i nedersta delen av ugnen i ca 1 timme.
Ta ut brödet , stjälp upp det på ett galler och
låt det svalna under bakduk .
LYCKA TILL !
BÖNSALLAD MED SKINKA 4 PERS.
HEJSAN !
Bönor och Linser , mmm...himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 PAKET djupfrysta bondbönor eller färska (450 g)
4 msk olivolja,
1 rödlök, grovhackad
2 vitlöksklyftor , finhackade
100 g Serranoskinka, strimlad
1 msk färska timjanblad eller 1 tsk torkad timjan
saften från 1/2 citron,
havssalt,
nymald svartpeppar.
SÅ HÄR GÖR DU :
TINA bondbönorna om de är frysta och spritsa dem
dvs, avlägsna ärtskidorna och ta vara på bönorna .
HETTA upp 2 msk olivolja i en stekpanna och fräs
lök och vitlök på ganska svag värme 5 minuter.
TA pannan från plattan och blanda i bönor, skinka
och timjan.
Droppa citronsaften och resten av oljan över.
Smaka av med salt och peppar .
LÄGG bönsalladen i en skål och låt salladen stå minst
en halvtimme, så att smakerna hinner mogna .
TIPS !
EN smakupplevelse är också att servera dem som tillbehör
till en bit kött.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)