fredag 28 augusti 2020

RÖDBETS- & LINSSALLAD MED GETOST , 4 PORT .



                                 HEJSAN !

Lättlagat med Linser .
Vill Du äta mer vegetariskt ?
Då är linser en perfekt och billig bas
i många goda rätter .
BELUGALINSER är en riktig delikatess
som smakar bra till getost och betor, mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl svarta linser, BELUGALINSER
6 färska små rödbetor
250 g körsbärstomater, gärna olika färg
1 msk rapsolja
1 msk hackad färsk timjan
salt å peppar
150 g valfri grönsallad
200 g CHEVRE' - getost
DRESSING :
4 msk olivolja
2 tsk rivet citronskal
2 msk färskpressad citronsaft
1 msk dijonsenap
1 msk flytande honung
KRUTONGER :
2 skivor surdegsbröd
2 msk god olivolja

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA linserna enligt anvisning på förpackningen .
KOKA rödbetorna med skalet på, ca 30 min.
Skala och skär i klyftor .
Halvera tomaterna .
LÄGG rödbetor och tomater på en plåt med bak-
plåtspapper .
Blanda med olja, timjan och lite salt .
Baka i ugn ca 15 minuter.
DRESSING :
Blanda olja, citronskal, citronsaft, senap och honung.
KRUTONGER :
Skär brödet i tärningar.  Ringla lite olja över och
rosta i ugnen 5-6 minuter tills de får fin färg .
LÄGG upp sallad , linser, rödbetor, tomater, smulad
getost och krutonger på ett stort fat .
Salta och peppra.  Ringla lite senapsdressing över .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




ÄPPELPAJ MED VANILJKRÄM , 6-8 PORT.


                        HEJSAN !

Vi var lite tankspridda, Dottern och jag , med mycket skratt,
så vaniljkrämen fick följa med in i ugnen !!
Men det blev hur bra som helst, inget fel på
smaken ... så himla gott ! Kanske lite , lite vaniljkräm...men ..
ändå smarrigt !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
200 g smör/margarin,  kallt
ca 4 äpplen
VANILJKRÄM
1/2 -1 vaniljstång
2 dl kaffegrädde
3 äggulor
1/2 dl strösocker
2 1/2  msk maizena
majsstärkelse
UGN 200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
VANILJKRÄM: Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna .
Låt grädden koka upp tillsammans med vaniljstång å frön.
VISPA samman gulor, socker och majsstärkelse i en skål.
Häll i den heta grädden under vispning.
Häll sedan tillbaka i kastrullen och låt sjuda under vispning,
tills krämen tjocknar .
Ta bort vaniljstången ,  låt svalna .
BLANDA mjöl, socker och bakpulver .Tillsätt tärnat smör
och blanda samman till en smulig deg .
Tryck ut ca hälften av degen i en smord ugnsform .
Grädda ca 10 minuter.  Låt svalna lite .
FÖRDELA VANILJKRÄMEN PÅ PAJSKALET .
Skär äpplena i klyftor och lägg dem ovanpå .
Strö över resten av smuldegen .
GRÄDDA pajen mitt i ugnen 25 - 30 minuter.


Man kan aldrig få för mycket vanilj !
SERVERA  gärna vaniljsås som tillbehör !

LYCKA TILL !