torsdag 15 december 2016

PLOMMONBRÖD MED HASSELNÖTTER 2 ST BRÖD .



  HEJSAN !

Det här är ett mustigt bröd med katrinplommon
och hasselnötter.
Lagrad ost är en perfekt  kombination
till de söta plommonen .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst,
5 dl ljummet vatten , 37 grader
1 dl kallpressad  rapsolja,
2 tsk salt,
1/2 dl brödsirap,
250 g Kesella, 10%
150 g mycket grovhackade hasselnötter,
1 dl gula russin,
15 hackade katrinplommon,
16 - 17 dl DINKEL Fullkorn ,

PENSLING OCH GARNERING :
1 uppvispat ägg,
2 msk pumpafrön,

SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA jästen i en bunke och häll över vattnet.
Rör tills det löser sig.
TILLSÄTT  olja, salt, sirap, kesella, nötter, russin
och katrinplommon.
RÖR i det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig och
släpper bunkens kanter .
Jäs under bakduk, ca 30 minuter.
KLÄ  två avlånga brödformar 1 1/2 liter med bakplåts-
papper.
STJÄLP  upp degen på mjölat bakbord.
Dela i  2 delar och forma till limpor som Du lägger
i formarna.
SÄTT ugnen på 250 grader .
Låt bröden jäsa under bakduk ca 20 minuter .
PENSLA  med ägg och strö över pumpafrön.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 10 minuter.
sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare
ca 30 minuter .
Täck med folie eller bakplåtspapper om de blir mörka.
LÅT  bröden svalna på galler under bakduk .

TIPS !
           Jättegott att rosta !

GOD JUL !