söndag 5 juni 2022

JOHANS , SÖT- MUSTIGA ROMESCOSÅS , 20 min . /4 port.

 


                        HEJSAN !

En av mina trevliga medarbetare , på SUS ,   står för receptet .

MANDEL  och  GRILLAD  PAPRIKA ,  gör den här såsen 

både mustig och smakrik .

Såsen kan gärna förberedas dagen före.


HÄR ÄR RECEPTET :
1 röd paprika

1 tomat

1 vitlöksklyfta

1 röd chilifrukt

1 msk + 1 msk olivolja

100 g skållad och skalad mandel

1 msk rödvinsvinäger

1/2 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÖLJ  paprika och tomat,  skär dem i bitar .

Skala och hacka vitlöken .

Skölj, kärna ur och finhacka chilin .

LÅT allt fräsa i 1 msk olja i en panna ca 5 min.

MIXA mandeln fint i en matberedare / mixer.

Tillsätt grönsaks -fräset och 1 msk olja, mixa slätt .

Tillsätt vinäger , salt och peppar .

SÅSEN  kan  DU  ha  till  grillade  kycklingklubbor .


LYCKA TILL !


GRILLADE KYCKLINGKLUBBOR , 4 PORTIONER .

 


                           HEJSAN !


ETT typiskt smart  grillsätt ;  först ugnssteka tills

köttet nästan är klart (går att göra i förväg),

sedan bränna på det på utegrillen .

TID 5 MIN +  30 MIN I  UGN / PÅ GRILL 

HÄR ÄR RECEPTET :

8 kycklingklubbor

1 msk rapsolja

1 tsk salt

2 kryddmått nymalen svartpeppar


TILL SERVERING :

3 dl ris  t ex  basmatiris 

romesco-sås

krispig  sallad.


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN på 200 grader .

PENSLA  kycklingklubborna med oljan , 

salta och peppra runt om .  Ugnsbaka 20 min.

GRILLA kycklingen på utegrillen tills kött -

saften är klar , ca 10 min.

SERVERA med ris, sås och sallad .


LYCKA TILL !

TIPS !

 


                          TIPS !


FINFINA BULLAR ..

Jag tinar alltid bröd och bullar i mikrougnen 

på en bit hushållspapper istället för på  en  tallrik .

Pappret suger upp fukten som bildas vid upptiningen .


TACK !

TIPS !

  


        TIPS !


Tina i mjölk !

Djupfryst fisk smakar bäst om den får tina upp i mjölk,

som sedan kan användas till såsen .


TACK !          

TIPS !

 


   TIPS  !


ISTÄLLET FÖR GRAVAD LAX KAN DU ANVÄNDA 

RÖKT LAX ELLER FÄRSK LAX SOM VARIT FRYST 

i  MINST  24  TIMMAR .

TACK !             


GRILL-BAKAD RABARBERPAJ , MED CITRON OCH VIT CHOKLAD , 6 - 7 personer.

 


                             HEJSAN !


LJUVLIG PAJ  med smuldeg .   BAKA i grillen med lock .

Perfekt att ställa in  medan huvudrätten äts !  Mmm...!


HÄR ÄR RECEPTET :
500 g rabarber 

1 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 dl strösocker

1/2 kryddmått salt

1/2 dl hackad vit choklad

1 dl flagad sötmandel

100 g smör/margarin

Vaniljglass till servering .


 SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA vetemjöl, havregryn, socker, salt,

choklad,  mandel och smör i en bunke .

Nyp ihop till en smulig deg .


SKÄR  rabarbern i mindre bitar och lägg i en

smord ugnssäker keramikform .

Fördela  smuldegen över .

STÄLL in i grill med lock , värmen ska vara 250 grader .

GRILL- BAKA , i  20 minuter .

Låt gärna pajen "vila " en stund innan den serveras 

- minst lika länge som glassen behöver för att bli lagom mjuk .


LYCKA TILL !

LÖVBIFF MED ÄDELOST , 4 pers. (på grillen ) .

 


                       HEJSAN !


LÖVBIFF PÅ GRILLEN ?

Jo det funkar alldeles utmärkt !  Speciellt med krämig  ädelostfyllning .

Skär  gärna upp de  grillade  lövbiffarna i  mindre  bitar .


HÄR ÄR RECEPTET :
350 g lövbiff

2  msk  färskost, av philadelpiatyp

140 g  ädelost

olja, salt, peppar -typ fempepper 


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA ädelosten och blanda med färskosten .

Bred krämen på hälften av lövbiffsskivorna .

Lägg på en skiva ädelost och tryck till så den 

"fäster ".  Pensla olja på båda sidorna .


GRILLA  över het glöd några minuter per sida .

Vänd försiktigt så att skivorna inte glider isär.

Krydda med salt, peppar och krasse till garnering .


SMAKLIG MÅLTID ,

LYCKA TILL !