söndag 4 juli 2021

MORMORS KNAPRIGA ÄPPELKAKA . 4 - 6 PORT.




                                  HEJSAN !

DENNA knapriga äppelkaka gjorde 
min mamma .
Mamma gillade den mest av oss alla  !

HÄR ÄR RECEPTET :
5 - 6 äpplen

KNAPRIGT TÄCKE :
2 dl skorpsmulor
1 - 1 1/2  dl strösocker
ca 1 msk kanel
100 - 125 g kallt smör /margarin

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA kärna ur och  klyfta  äpplena .
Lägg  dem  i  en  smord  form .
Blanda  skorpsmulorna  med  strösocker
och  kanel .
Strö  blandningen  över  klyftorna .
Hyvla  eller  skiva  smöret och  lägg  det   överst .
GRÄDDA  i  200 grader  ca  20 - 30  minuter
eller  tills  äpplena  känns  mjuka  och  ytan  är
knaprig .

SERVERA  med  vaniljsås  till .

LYCKA  TILL !


MANGO- OCH MYNTAGLASS, 4 PORT.




                                   HEJSAN  !

Den här glassen har jag gjort två gånger .
Första gången blev det lite för mycket 
av mynta , den andra gången blev den
helt perfekt .
Så var försiktig med myntan , ta inte i resten 
om det blir kvar på skärbrädan .
mmm....himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 äggulor
2 dl grädde
1 tsk vaniljpulver
1 /2 tsk SUKRIN
skal och saft av 1 lime
1 dl naturell yoghurt
1 dl fryst mango
2 msk hackad färsk mynta
1 liten eko-banan 

DEKORATION :
limeklyftor
myntablad

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA äggulor och grädde var för sig och 
lägg sen i en matberedare .
Tillsätt de resterande ingredienserna och
mixa till en jämn smet .
Häll upp i en plastlåda och sätt in i frysen 
minst  4 timmar .

SERVERA  med limeklyftor  och  färska  myntablad .

LYCKA TILL !