söndag 26 juli 2020

SPENATSMOOTHIE MED BANAN OCH VANILJ, 2 PORT.



                                   HEJSAN !

Perfekt  start på dagen  eller ett uppiggande mellanmål.
Smakar gott gör det också .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 dl spenatblad ca 70 g
1 dl vaniljyoghurt
1 tsk akaciahonung
1 banan, gärna frusen
2 msk pressad limesaft
1 dl mandelmjölk/vanlig mjölk
eller havredryck
1 msk jordnötssmör

SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp alla ingredienser och blanda .
KÖR alltsammans i mixer  och smaka av
om DU vill ha  mera  limesaft eller honung.
ANVÄNDER DU frusen banan blir det
nästan som en milkshake .

LYCKA TILL !


MOROTSBAGUETTER, 4 ST .




                                        HEJSAN !

I DAG ÄR JAG I BAKARETAGEN !
IDAG BAKAR JAG MOROTSBAGUETTER.
FINRIVEN MOROT GÖR BRÖDEN EXTRA
SAFTIGA OCH GODA .

HÄR ÄR RECEPTET :
6dl vatten
1 pkt jäst (50 g)
3 dl finrivna morötter
ca 14 dl vetemjöl special
1 msk salt
ATT TOPPA MED
vatten till pensling
pumpafrön
sesamfrön

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM vattnet till fingervarmt, ca 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke, häll i lite vatten
och lös upp jästen .
Tillsätt resten av vattnet, morot och 12 dl mjöl.
Blanda och knåda ihop .
TILLSÄTT resterande mängd mjöl, 1-2 dl, till
en kletig deg men så pass fast att den släpper
bunkens kanter .
Knåda degen ca 10 min i maskin eller 15 min
för hand .
Tillsätt salt i slutet av knådningen .
LÅT JÄSA ÖVERTÄCKT PÅ VARM OCH
DRAGFRI  PLATS CA 3 TIMMAR .
(då får Du göra något annat under tiden ).
TA upp degen på lätt mjölat bakbord och dela
den i 4 lika stora delar .
Forma och vrid degen till 4 baguetter .
LÄGG dem på  plåtar med bakplåtspapper .
Pensla med lite ljummet vatten och strö över frön.
Snitta lite i baguetterna .
LÅT jäsa övertäckta på varm och dragfri plats ca 30 min.
GRÄDDA ca 20 minuter.
Kolla så de inte får för mycket färg .

LYCKA TILL !
- det tar sin lilla tid
men väl värda att göra !




GUACAMOLE MED BONDBÖNOR, 4 PORT.



                         HEJSAN !

Här används bondbönor i stället för
avokado i guacamolen .
Otroligt gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g bondbönor
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
2 msk finhackad mynta
saft av ca 1/2 citron
2 msk turkisk yoghurt
salt och svartpeppar .

SÅ HÄR GÖR DU :
TA ur bönorna ur skidorna .
Kärna ur och finhackachilin.
Skala och finhacka vitlöken .
MIXA bönorna med en stav-
mixer. Vänd ner chili, vitlök
och mynta .
TILLSÄTT citronsaft och
yoghurt. Smaka av med salt å peppar .

LYCKA TILL !

JORDGUBBS-MOUSSE MED MANDEL, 4 PERS.



                           HEJSAN !

Sommarens godaste dessert kan DU njuta av
utan dåligt samvete .
Med jordgubbar, kvarg och vaniljvisp får DU
en mousse som smälter i munnen ...

HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 liter jordgubbar
3 msk strösocker
1 dl kvarg med vaniljsmak
1 dl vaniljvisp

SERVERING :
4 tsk hackad mandel

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA  jordgubbar och socker,
gärna med en stavmixer .
Rör ihop jordgubbar och kvarg. .
VISPA vaniljvispen hårt och blanda
med jordgubbsröran .
Låt svalna i kylen, minst 30 minuter.
VID SERVERING :
STRÖ över hackad mandel .

BARA ATT NJUTA !

LYCKA TILL !