tisdag 3 oktober 2017

KINAGRYTA MED FLÄSKFILE' 4 PERS.

l

          HEJSAN !

En  riktigt  bra  bjudrätt  som  kan  förberedas
tills  det  är  dags  att  reda  av .
Himla  gott  är  det  också !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  FLÄSKFILE',  ca 500 g,
salt  å  peppar ,
1  burk  konserverad  ananas  i  skivor ,
ca  140 g (spara spadet till såsen )
1  burk  avrunna  skivade  BAMBUSKOTT
och Vattenkastanjer ,  eller  böngroddar,
ca  140  g
1  grön  och  1  röd strimlad  paprika.
SÖTSUR  SÅS :
3  dl  vatten +  spadet  från  ananasen
2  msk  vitvinsvinäger ,
1  msk  kinesisk  soja ,
2  msk  sirap ,
½  köttbuljongtärning
eller  1  msk  köttfond,
1  pressad  vitlöksklyfta ,
ca  1  msk  potatismjöl,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
STEK  FLÄSKFILEN   i  skivor  och  krydda
med  salt  och  peppar .
Vispa  ur  pannan  med  totalt  3  dl  vatten.
Lägg  över  kött  och  sky  i  en  gryta .
DELA  ananasen  i  mindre  bitar .
Stek   grönsaker  och  ananas  hastigt  tills  de 
får  färg  men  ändå  behåller  sin  krispighet.
LÄGG  över  grönsaker  och  ananas  i  grytan
och  tillsätt  ananasspad,  vinäger ,  soja  och  sirap.
Smula  ner  buljongtärningen  och  pressa  ner  vitlök.
LÅT  grytan  koka  ihop  ett  par minuter .
Rör  ut  potatismjölet  i  lite  vatten  och  tillsätt
under  omrörning  tills  det  börjar  sjuda.
Låt  inte  såsen  koka  då  kan  den  bli  tunn .

SERVERA  med  kokt  ris  och  en  god  sallad.

SMAKLIG  MÅLTID !

LÄTTA CHOKLADKAKAN 15 - 18 SKIVOR .



                          HEJSAN !

Bland  alla  goda  mjuka  kakor ,  älskar  jag  den  här  mest !
Den  är  så  enkel  att  göra   och  snabb  att  röra  ihop .

HÄR  ÄR  RECEPTET:
3  dl  socker,
2 1/2  dl  vetemjöl ,
2  tsk  bakpulver ,
1  tsk  vaniljsocker ,
1/2  dl  kakao ,
150  g  smält  smör/margarin ,
2  lättvispade  ägg ,
1 1/2  dl  KOKANDE / HETT  VATTEN ,

GARNERING :
30 - 50  g  vit  choklad ,
physalis ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  alla  torra  ingredienser  och  sikta
ner  i  en  skål .
Rör  ner  smör  och  lättvispade  ägg  och  till-
sist  kokande  vatten .
HÄLL  smeten  i  en  smord  och  bröad  form ,
-avlång  SOCKERKAKSFORM .
GRÄDDA  kakan  på  den  nedersta  falsen  i
175  grader  ca  40  minuter  eller  tills  den 
känns  torr  med  sticka .
Ringla  över  smält  vit  choklad .
GARNERA  med  physalis .

Kakan är lika god utan garnering .

TIPS !
            VAR  noga  så  att  chokladen  inte  kommer
             i  kontakt  med  vattenångan  när  Du  smälter
             den  över  vattenbad , - då blir chokladen  grå.

LYCKA  TILL !














    

             

PISTASCHRUTOR 30 RUTOR.



                      HEJSAN !

Prova  gärna  att  göra  dessa  underbart  goda  rutor,
kanske  är  det  ett  födelsedags-kalas  på  intågande.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
175  g  mörk  choklad ,
200  g  mjukt  smör/margarin ,
2 1/2  dl  socker ,
2  ägg ,
3  dl  vetemjöl ,
1  tsk  bakpulver,

GLASYR :
1  dl  vispgrädde ,
ca  150  g  hackad  mörk  choklad ,
3/4  dl hackade  pistaschmandlar,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RIV  blockchokladen  i  matberedare  med  en  grov
riv-skiva   eller  för  hand .
Rör  smör/margarin  och  socker  poröst .
Tillsätt  äggen,  ett  i  taget  under  omrörning .
BLANDA  samman  vetemjöl  och  bakpulver  och
rör  ner  i  äggsmeten .
Rör  ner  den  rivna  chokladen .
BRED  ut  smeten  i  en  liten  bakpappersklädd
långpanna,  20 x 28  cm.
Grädda  mitt  i  ugnen  i  175  grader  ca  35  minuter.
Prova  med  sticka .
KOKA  ihop  grädden  och  rör  ner  chokladen  till
en  jämn  smet .
Bred  glasyren  över  den  avsvalnande  kakan .
STRÖ  över  RIKLIGT  med  pistaschmandlar .
Skär  i  rutor  när  kakan  kallnat .

TID   för  denna  lyxiga  kaka  ca  45  minuter.

LYCKA  TILL !

Ge  bort  kaka  eller  Bjuda  på  den  själv !