onsdag 12 december 2012

TOMTEBO-BARNENS MJUKA PEPPARKAKA.

Denna var kul att göra , vi hade glasyr på
och därpå små sittande marsipan-tomtar
rund form hade jag,alla fick varsin tomte
de som inte fick plats uppepå fick sitta runt kakfatet.
Prova DU också att göra denna fina kaka.
Den uppskattas på JUL-kaffebordet.

100 g smör/margarin
2 1/2 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk nejlikor
1 tsk ingefära
(3 msk hackade syltade apelsinskal)
10 hackade sötmandlar
2 dl gräddfil
UGN:150 GRADER

Så här gör DU:
RÖR smör/margarin och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i taget och rör kraftigt
mellan varje ägg.
BLANDA  mjölet med kryddorna, bakpulvret,
apelsinskalet och mandeln.
Rör ner detta tillsammans med gräddfilen
i äggsmeten.
HÄLL smeten i en välsmord och bröad form
och grädda kakan i nedre delen av ugnen 60-80 min.
PRÖVA  med en sticka, om kakan känns färdig!
STJÄLP upp kakan och låt den kallna.
GARNERA med lite florsocker utrört i lite vatten
till en glasyr.
Kakan går bra att frysa utan glasyr.
GOD-JUL
   och
LYCKA TILL med allt pyssel.

TOBIAS CHOKLADKAKOR. 90 ST.

När Tobias fyllde 5 -år ville han ha en  go' kaka,
på sitt kalas , då gjorde jag denna.

100 g smör/margarin
1 dl strösocker
3 msk kakaopulver
1ägg
3 1/4 dl vetemjöl
PENSLING ochGARNERING:
1 uppvispat ägg
1/2 dl hackad mandel
1/2 dl pärlsocker
UGN:175 grader.

Så här gör DU:
BLANDA snabbt samman alla
ingredienserna till degen.
Låt den vila i kylskåpet en stund.
KAVLA ut degen TUNT och ta
ut kakor med ett mått,
(runt,med vågig kant ,tog jag)
Lägg kakorna på en smord plåt
el. bakplåtspapper,använd en
bredbladig kniv,för att lättast få
upp kakorna.
PENSLA kakorna med uppvispat
ägg och strö mandel å pärlsocker över.
GRÄDDA kakorna i ca 8 minuter.
PASSA dem noga så de inte blir
för mörka,då försvinner den fina
chokladsmaken.
mmm...goooda!

LYCKA TILL!

Vi har även haft den till JUL-kaffebordet.

FARMOR ANNAS MANDELSKORPOR. 60 ST.

De här skorporna fanns på kaffebordet
varje jul. mmmm...Jättegoda !

100 g smör/margarin
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
75 g hackad mandel
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver.

Så här gör DU:
ÄGG och socker röres vitt och poröst.
DET rumsvarma smöret röres smidigt.
BLANDA  smöret /marg. med äggsmeten
och rör om väl.
TILLSÄTT den hackade mandeln och
mjölet blandat med bakpulvret.
ARBETA ihop allt till en deg.
RULLA ut degen till 4 längder
och lägg dem på bakpappersklädd
plåt på längden.
GRÄDDA kakorna i 200 grader
varm ugn ca 12-15 min.
SKÄR längderna snett medan de ännu
är varma.
KLART!
Om man vill ha torrare skorpor går det
bra att torka dem i svag ugn, 100 grader
ca 20 minuter.
Skorporna går att frysa.
GOD-JUL
   och
LYCKA TILL!