lördag 9 december 2017

VALNÖTSBRÖD , 2 BRÖD .




                 HEJSAN !

SMAKA PÅ DETTA HÄRLIGA  JUL-BRÖD .
SOM  VERKLIGEN  HÖR  JULEN  TILL !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  jäst ,
50  g  smör ,
1/2  liter  mjölk ,
1   msk  socker ,
1  msk  salt ,
6  dl  matbrödsmjöl  av  vete ,
ca  7  dl  vanligt  vetemjöl ,
200  g   grovhackade  valnötter ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA  jästen  i   en   bunke .
Smält   smör  eller   margarin  ,  tillsätt  mjölken
och   värm   till   fingervarmt   37  grader .
RÖR   ut   jästen   i  en   del   av   degvätskan  ,
tillsätt   resten   av   degvätskan ,  socker,   salt 
matbrödsmjölet   blandat    med   valnötterna .
ARBETA   sist   i    det   vanliga   vetemjölet .
Låt   degen   jäsa   övertäckt   ca    40   minuter.
Skär   med   rakblad   eller   mycket   vass   kniv
några   skåror   rakt   in   från   kanten   genom
hela   deghöjden .
GRÄDDA   i  200   grader   ca   35   minuter .
Låt   svalna   under   duk .

Det  här  brödet  är  extra  gott  till  jul-osten !

GOD-JUL !
     och
LYCKA  TILL !

TOMAT, FYLLD MED PINJENÖTTER , BRIEOST OCH SVARTA OLIVER 4 PORT, (grön jul)




                 HEJSAN !

mmm....  visst,  kan  Du  äta  detta  som   förrätt  till  skinkan .
Men  annars  är  det  tänkt  som  en  förrätt  till  en  grön  jul .
SÅ  HIMLA  GOTT !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  stora  bifftomater ,
1  påse  pinjenötter ,
ca  500  g  brieost ,
svarta  oliver .
SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SKÄR  av  ett  lock  på  tomaterna  och  gröp  ur 
innanmätet   med  en  sked .
Skär  brieosten  i  små  tärningar   och   blanda   den
med   pinjenötterna   och   hackade   svarta   oliver.
FYLL  tomatröran   med   oströran   och   sätt  in   dem
i   175   graders   ugn    i   ca   20   minuter .
SERVERA   en  curryfond  till   i  djupa   tallrikar .

CURRY -  OCH   GRÖNSAKSFOND :
3  msk  koncentrerad   grönsaksfond ,
2   msk   grön  currypasta ,
3  dl  vatten  ,
1  tsk  ARROWROT ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA   ingredienserna   och  ge  dem   ett
försiktigt  uppkok .
HÄLL  såsen  runt  tomaterna .

GOD - JUL !
och   LYCKA   TILL !