fredag 25 januari 2019

MIN GODA PIGGELINDRINK, 6 små glas.




                 HEJSAN !

Härligt vitaminspäckad  morgondrink eller
som  "uppiggare"  framåt eftermiddagen...
..mmm.. !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g hallon
2 dl apelsinjuice
4 dl lättyoghurt 0,5 %
1 msk honung
2 msk solrosfrön
citronmeliss
SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA  hallon, juice och yoghurt.
Smaka av med honung.  Häll upp
i glas .  STRÖ över solrosfrön och
garnera med citronmeliss .

LYCKA TILL !

FRASVÅFFLOR, 10-12 laggar. 10 min.



          HEJSAN !

Nu börjar jag tänka på våfflor,  frasiga å så goda .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl vetemjöl
3 dl kallt vatten
1 krm salt
4 dl vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  vetemjöl, vatten och salt till en jämn smet.
Låt smeten stå i rumstemperatur ca 1 timme.
VISPA grädden till hårt skum och blanda ner den i
smeten.
HETTA upp våffeljärnet .
Pensla med lite smör/margarin till de första laggarna.
LÄGG en knapp dl av smeten i det varma våffeljärnet.
Bred ut smeten något, stäng locket och grädda gyllen-
gula våfflor.

Hoppas att Ni gillar det !
LYCKA TILL !

SOMMARLÄNGTAN, 10 - 12 bitar.




                    HEJSAN !

SOMRIGT !  Med rabarber från frysen och jordgubbar.

HÄR ÄR RECEPTET :
MÖRDEG
150 g smör/margarin
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
FYLLNING
6 dl ansade rabarber i 1 cm bitar
2 dl jordgubbar
1 1/2 dl strösocker
2 msk potatismjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT fettet och socker på svag värme i en kastrull.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ut i fettet .
TRYCK ut mördegen varm i en pajform.
BLANDA rabarber , jordgubbar, socker och potatismjöl
och fyll pajskalet.  Grädda  på 175 grader på nedersta
falsen i ca 45 minuter .
SERVERA med vaniljsås eller glass .

LYCKA TILL !

STEKT FILE' MED ROTFRUKTS-JULIENNE, rödvinssky och rostad potatis 4 port. 25 min.




               HEJSAN !

Å , smaka på det här ! Förträffligt gott !
JULIENNE  betyder att grönsakerna  är
finstrimlade som tändstickor .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 palsternackor (250 g)
3 rödbetor (250 g)
1 tsk salt
100 g rucola
POTATISKLYFTOR
800 g potatis
1 tsk salt
1 msk olivolja
STEKT FILE'
1 FLÄSKFILE' (ca 500 g)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk smör
RÖDVINSSKY
1 msk råsocker
1 msk balsamvinäger
2 dl rött vin
2 dl sky från pannan
1 msk kalvfond
2 tsk maizena  majsstärkelse
1 /2 krm salt

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader.
SKALA  och skär palsternacka och rödbeta i tunna stickor .
Koka upp vatten med salt och koka först palsternackan ca
30 sekunder, ta upp och skölj i iskallt vatten .  Koka sedan
rödbetorna ca 30 sekunder och skölj i iskallt vatten.
TVÄTTA  och klyfta potatisen .  Lägg den på plåt med bak-
plåtspapper.  Salta och ringla över olivolja. Stek mitt i ugnen
ca 35 minuter .
STEK FLÄSKFILEN  i smör /margarin, salta och peppra
Häll 2 dl vatten i stekpannan och låt köttet sjuda 7-8 minuter
till 68-70 grader innertemperatur.
SILA och mät upp skyn från stekpannan till 2 dl .  Smält
socker i en tjockbottnad kastrull.  Tillsätt balsamvinäger, röd-
vin, sky och kalvfond. Låt såsen sjuda 10 minuter.  Tillsätt
majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten.  Koka upp och smaka
av med salt och peppar. BLANDA de kokta rotfrukterna med
rucola. SKIVA  upp köttet och servera med rotfrukter, rödvinssky
och potatisklyftor.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !