lördag 21 september 2019

LÅNGPANNERUTOR , 20 BITAR .




                         HEJSAN !

Riktiga  Godingar !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl standard mjölk
2 msk flytande honung
1 msk salt
1 dl hela linfrö
4 1/2  dl  rågsikt
7 dl DINKELMJÖL

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en degbunke.Värm mjölken till 37 grader.
Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig .
Tillsätt resten av mjölken , honung, salt, linfrö, rågsikt och
nästan allt DINKELMJÖL, spara lite till utbakningen .
ARBETA degen tills Du känner att den är smidig och
släpper från bunkens kanter , tillsätt mer mjöl om det behövs.
Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter .
TÄCK en långpanna , ca 30 x40 cm med bakplåtspapper och
tryck med fingrarna ut degen över hela långpannan .
Forma rutor genom att ner degskrapan genom degen ända ner
i botten på  pannan .  Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
SÄTT ugnen  på 225 grader .  Grädda i nedre delen av ugnen
ca 15 minuter  eller tills brödet har fått fin färg.
Låt svalna på galler .

ALL LYCKA TILL !

TACOGRATÄNG, 4 PERS.




                       HEJSAN !

För att slippa disk samlar vi tacomiddagen i en
och samma form och serverar direkt ur den .

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g blandfärs
2 msk smör
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
3-4 tomater
1 gul paprika
200 g NACHOCHIPS
3 dl CREME fraiche
1 dl majskorn
1 burk taco - sås,  230 g
2 dl riven lagrad ost
GARNERING:
1 - 2  avokador
majskorn

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader.
FRÄS färsen i en stekpanna med smör.
Tillsätt tacokrydda och vatten, fräs
några minuter .
TÄRNA tomaterna .  Ta undan några till
garneringen .
Kärna ur och tärna paprikan ,  Varva färs,
chips, tomathack , paprika CREME fraiche,
majs och taco-sås  i en smord  ugnsform .
Avsluta med NACHOCHIPS.
Strö över riven ost .
GRATINERA mitt i ugnen , ca 10 minuter.
GARNERA med tärnad avokado, tomat och
majskorn.

LYCKA TILL !
                            TIPS !
Om Du vill göra egen tacokrydda ?
Blanda 2 msk paprikapulver,  2 tsk lökpulver,
1 tsk vitlökspulver, 1 tsk salt, 1 msk spiskummin,
1 krm kajennpeppar, 1-2 krm chilipulver och
1 msk oregano.
Förvara kryddan i en burk med tättslutande lock.





POTATIS I KOKOSMJÖLK MED CURRY, 4 PORT.





                                HEJSAN !

En  Indisk-inspirerad  gryta,  mmm....!
Himla god till kyckling,  en enkel grön-
sallad- eller bara som den är .

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g  potatis,  fast sort
1 msk rapsolja
1 burk kokosmjölk, 400 ml
1 msk röd curry- PASTE
2 dl frysta gröna ärter
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1/2 kruka koriander

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär potatisen i mindre bitar.
Stek dem i oljan i en gryta tills de börjar få färg, 3 min.
BLANDA kokosmjölk och curry -PASTE, tillsätt till
potatisen .  Låt puttra under lock ca 10 min.
TILLSÄTT ärterna till grytan .  Låt allt bli varmt,
salta och peppra .
PLOCKA korianderbladen, strö dem över grytan
och servera .

SMAKLIG MÅLTID !